Казахстан продължава да разхлабва културната си обвързаност с бившите си

...
Казахстан продължава да разхлабва културната си обвързаност с бившите си
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан забрани на правителството да говори на руски

Казахстан продължава да разхлабва културната си обязаност с някогашните си политически господари в Москва , откакто през днешния ден влезе в действие възбрана за говорене на съветски език по време на съвещанията на държавното управление , макар че доста министри го избират пред родния си казахски език, оповестява " Ройтерс ".

Президентът Нурсултан Назарбаев, който има необятни пълномощия и който обръща огромно внимание на публичното мнение, е издал заповедта по тематиката през вчерашния ден.

Единственият водач от руската ера, който към момента е на власт, 77-годишният Назарбаев ръководи централноазиатската страна от 1989 година насам. Той приказва и двата езика, като превключва сред тях в речите си.

 Казахстан сподели довиждане на кирилицата
Казахстан сподели довиждане на кирилицата

Нурсултан Назарбаев подписа декрет

Ала мнозина казахстанци, в това число някои високопоставени държавни чиновници, не знаят и двата езика и избират съветския , като съвещанията на държавното управление като цяло също са двуезични.

Но на днешното съвещание, предавано онлайн по държавната телевизия, единствено на един министър - просветителния Йерлан Сагадиев, е било позволено да приказва на съветски език. Изключения за били направени и за властници от провинцията, които са взели участие в съвещанието по видеовръзка.

След оповестяването на независимостта на Казахстан доста от някогашните руски републики минаха през развой на разкъсване на връзките с Москва, прочут като дерусификация .

 В Казахстан отново се връщат на латиницата, дистанцират се от Русия
В Казахстан отново се връщат на латиницата, дистанцират се от Русия

Трета смяна на писмеността в страната за към 100 години

Казахстан, който стартира да се самоуправлява през 1991 година, не се втурна бързо да къса връзките си с Москва, частично тъй като етническите казахстанци по това време съставляваха по-малко от половината от неговото население.

Четири години по-късно Назарбаев направи съветския втори формален език в страната.

Но в преброяването, извършено през 2009 година, единствено 62 % от популацията са декларирали, че владеят документално и говоримо казахски език, до момента в който 85 100 са декларирали, че владеят съветски .

Етническият баланс се е трансформирал с времето, като казахстанците съставляват 69 на 100 от 18-милионното население на богатата на нефт страна, до момента в който етническите руснаци съставляват единствено една пета .

Руският език обаче продължи да господства, създавайки обществен напън държавното управление да предизвиква казахския език по-активно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР