Казахстан полага нови усилия за увеличаване на дела на казахския

...
Казахстан полага нови усилия за увеличаване на дела на казахския
Коментари Харесай

Казахстан насърчава своя език пред руския

Казахстан поставя нови старания за увеличение на каузи на казахския език по отношение на съветския в медийния си пейзаж. Това се случва на фона на възходящия песимизъм във връзка с въздействието на Москва след нашествието в Украйна.


Казахският език е формалният език на някогашната руска република в Централна Азия, само че съветският също е приет и към момента е необятно публикуван измежду население на страната, наброяващо към 20 милиона души.

" Проектозаконът за медиите планува увеличение на каузи на държавния език в малкия екран и радиото от 50 на 70 % ", съобщи министърът на културата Аида Балаева пред кореспонденти в столицата, съобщи Агенция Франс Прес.

Законът се разисква от законодателите, само че евентуално ще бъде утвърден от Народното събрание, който се счита за предан към президента Касъм-Жомарт Токаев.

" Този преход ще се реализира със скорост от пет % годишно от 2025 година нататък ", сподели Балаева, като се базира на държавния проект за поощряване на казахския език след разпадането на Съветския съюз преди три десетилетия.

Казахстан, в който етническите руснаци съставляват към 15 % от популацията, има дълга граница с Русия и поддържа тесни политически, стопански и военни връзки с Москва.

Той се стреми да ускори връзките си със западните страни и Китай, откогато Русия нахлу в Украйна през 2022 година

Съседен Киргизстан, където съветският е приет език, одобри сходно законодателство по-рано тази година.

Законът изисква от държавните чиновници в някогашната руска страна да владеят свободно киргизки език, а медиите да създават 60% от наличието на локалния език.

В Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан - други някогашни руски републики в Централна Азия - съветският език няма формален статут, само че се употребява от жителите и чиновниците. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР