Казахстан отхвърли искането на Русия да експулсира посланика на Украйна

...
Казахстан отхвърли искането на Русия да експулсира посланика на Украйна
Коментари Харесай

Казахстан скастри Русия за неподходящ тон

Казахстан отхвърли настояването на Русия да експулсира посланика на Украйна и укори Москва за несъответствуващия звук сред " равнопоставени стратегически сътрудници ", оповестява " Ройтерс ".

Настояването на Москва беше поради мнения на дипломата за ликвидиране на руснаци.

Отношенията на Русия с Казахстан и някои други нейни някогашни руски съдружници се обтегнаха по време на войната в Украйна, изключително поради опитите на президента Владимир Путин да се откаже от граничните съглашения след Съюз на съветските социалистически републики в източната част на страната.

Напрежението ескалира, откакто в изявление през август украинският дипломат в Астана Петро Врублевски съобщи във връзка войната, че " колкото повече руснаци убиваме в този момент, толкоз по-малко от тях ще би трябвало да убиват нашите деца ".

В отговор Русия настоя Казахстан да изгони дипломата, само че вместо това Астана изиска от Киев да го смени, акцентирайки, че мненията му са неприемливи за страна с огромно съветско малцинство.

Вчера представителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Москва е " възмутена " от обстоятелството, че Врублевски към момента е в Астана, заради което е привикала казахстанския дипломат.

От своя страна, представителят на казахстанското външно министерство Айбек Смадияров нарече тона на Захарова " неподходящ на природата на съюзническите връзки сред Казахстан и Русия като равноправни стратегически сътрудници "  и добави, че съветският дипломат на собствен ред ще бъде извикан в казахстанското министерство.

Смадияров уточни, че Врублевски ще напусне Казахстан, откакто бъде определен нов украински дипломат.

Казахстан обичайно поддържа близки връзки в региона на стопанската система и сигурността с Русия, но се дистанцира от Москва, откакто тя нахлу в Украйна през февруари.

Астана прикани за спокойно разрешаване на спора, който Кремъл назовава " специфична военна интервенция ", и отхвърли да признае референдумите, посредством които Русия анексира украински територии.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР