Казахстан е поставил религиите в центъра на усилията за създаване

...
Казахстан е поставил религиите в центъра на усилията за създаване
Коментари Харесай

Държавата, за която световните религии са в центъра

Казахстан е сложил религиите в центъра на напъните за основаване на свят, в който те се слушат и почитат взаимно в многообразието. Това не е релативизъм, а умеене да слушаш и да уважаваш. „ Това е заслуга на държавното управление на Казахстан, което, откакто се освободи от игото на атеистичния режим, в този момент предлага пътя на една цивилизация, която сплотява политика и вяра, без да ги смесва или разделя, недвусмислено осъждайки фундаментализма и екстремизма. Това е уравновесената позиция на единството “, сподели Папа Франциск, обръщайки се към хилядите поклонници във ватиканския храм „ Св. Площад Петър.

„ Наскоро посетих Казахстан – голяма страна в Централна Азия, във връзка 7-ия конгрес на водачите на международните и обичайните религии. Искрено благодаря на епископите и целия личен състав за страхотната свършена работа и изключително за насладата, която ми достави опцията да се срещна с тях и да ги видя дружно “, сподели той.

Папата си спомня, че е ходил в Концертната зала, където е съумял да поддържа връзка с представители на властта, гражданското общество и дипломатическия корпус.

Той обърна внимание и на обстоятелството, че Казахстан предприе смела стъпка и се отхвърли от нуклеарни оръжия. „ Изразих и вярата си, че ще продължим да построяваме все по-зряла народна власт, способна да отговори дейно на потребностите на цялото общество. Това не е лесна задача и лишава време, само че към този момент би трябвало да се признае, че Казахстан направи извънредно позитивен избор, като да вземем за пример отвод от нуклеарни оръжия и следване на добродетелна енергийна и екологична политика. Беше самоуверено. Във време, когато актуалната смъртоносна война кара някои хора да мислят за нуклеарни оръжия, същинска полуда, Казахстан споделя „ не “ на нуклеарните оръжия през цялото време “, сподели папата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР