Казахският президент Касъм-Жомарт Токаев разпореди в сряда отписване на милиони

...
Казахският президент Касъм-Жомарт Токаев разпореди в сряда отписване на милиони
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан анулира дълговете на най-бедните

Казахският президент Касъм-Жомарт Токаев разпореди в сряда отписване на милиони долари задължения за някои от най-бедните фамилии в страната, с което явно се пробва да преодолее нови митинги.

 © БГНЕС
Токаев, който бе определен за президент този месец след шокиращото отдръпване на политическия му патрон Нурсултан Назарбаев, сподели, че решението ще освободи изцяло 255 000 души от дълга, като в същото време ще облекчи ситуацията на хиляди други.

 Казахстанският президент подаде оставка Казахстанският президент подаде оставка
Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев ненадейно подаде оставка след 30 години отпред на богатата на нефт някогашна руска република с размерит...

66-годишният Токаев имаше сложен старт като втори президент на Казахстан за съвсем три десетилетия самостоятелност. Полицията задържаше 4000 души, с цел да овладее митингите в деня на изборите и идващите дни.

Международна задача за наблюдаване разкритикува задържанията и съобщи, че гласуването на 9 юни е посочило " нищожно почитание " към демокрацията.

Отписването ще покрие задължения до 300 000 тенге, или близо 800 $, сподели Токаев, само че добави, че това ще бъде лимитирано до избрани категории длъжници.

В заповедта, оповестена в сряда, се споделя, че мярката ще бъде налична за редица групи в неравностойно състояние, както и за фамилии с доста деца.

Нареждането включва и ограничавания, ориентирани към кредиторите, в това число „ възбрана за даване на заеми на жители с приходи под минималния витален най-малко “ и спомагателни „ ограничения за издаване на необезпечени потребителски заеми “.

През февруари Назарбаев уволни кабинета, аргументирайки се с стопански неуспехи и многократните митинги на майки с ниски приходи, които приканиха за по-добри обществени и жилищни помощи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР