Кайли, див делфин от Шотландия, бе записана, докато си разговаря“

...
Кайли, див делфин от Шотландия, бе записана, докато си разговаря“
Коментари Харесай

Записаха за първи път как делфин говори на езика на морските свине

Кайли, див делфин от Шотландия, бе записана, до момента в който си „ беседва “ със своето приемно семейство от морски прасета на техния личен „ език “. Това на процедура е първата документирана междувидова връзка.

В продължение на цели 14 години Кайли (обикновен делфин, Delphinus delphis ) няма контакт със своя личен тип. Тя прекарва по-голямата част от времето си в компанията на морски прасета и даже стартира да звучи като тях. Нейните вокализации включват високочестотни почуквания (кликове), присъщи за морските прасета, а не свирукащите и пулсиращите звуци, с които делфините се отличават.

Междувидовото другарство сред Кайли и нейните другари е обект на ново проучване, оповестено в научното издание Bioacoustics и озаглавено „ Моля? Акустичното държание на дивия уединен елементарен делфин, който си взаимодейства с морските прасета “ ( I beg your pardon? Acoustic behaviour of a wild solitary common dolphin who interacts with harbour porpoises ). В него откривателите дискутират необичайния случай на Кайли, която живее шотландския залив Фърт ъф Клайд.

Близките връзки на Кайли с локалните морски прасета кара откривателите да преразгледат записи, направени през 2016 година и 2017 година благодарение на хидрофон, които имат за цел да хвърлят повече светлина акустичното ѝ държание. Те желаят да сравнят звуците, които издава, до момента в който плува сама, с тези, когато поддържа връзка с морските прасета.

Морските прасета поддържат връзка чрез теснолентови високочестотни почуквания (кликове). От друга страна, делфините обичат да си свирукат, до момента в който плуват – тон, който морските прасета в никакъв случай не издават.

След като преразглеждат записите, откривателите осъзнават, че Кайли „ несъмнено се разпознава като морска свиня “, споделя Дейвид Нарин, един от създателите на новото изследване, пред National Geographic. Кайли не свирука като делфин даже когато е сама – и в тези случаи тя постоянно издава типичните за морски прасета кликове.

Нещо повече, общуването сред Кайли и морските прасета се отличава с темп, характерен за диалог, въпреки че не е ясно какво тъкмо количество информация се продава по този метод.

Не се знае и за какво Кайли се е изолирала от същинското си семейство. Обикновено заболяване, пострадване или неприятно време може да докара до сходно нещо измежду китоподобните. По всичко проличава, че вместо елементарни делфини, тя взема решение да потърси компанията на локалните морски прасета и да стартира да поддържа връзка с тях на техния личен „ език “.

Това не е първият образец за асимилиране на непозната вокализация – учени откриват, че пленените косатки постоянно стартират да звучат като афалите, когато двата типа се социализират.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР