Кайенският пипер е сред най-лютивите подправки в целия свят. Представлява

...
Кайенският пипер е сред най-лютивите подправки в целия свят. Представлява
Коментари Харесай

Към кои ястия да прибавим кайенски пипер

Кайенският пипер е измежду най-лютивите подправки в целия свят. Представлява изключително люта червеникава чушка. Името му идва от наименованието на река Кайен, край която порастват тези чили чушки.

Подправката в чистия си тип съставлява „ червен пипер ”. Под името кайенски пипер обаче нормално се схваща примес от този червен пипер с подправки като кимион, мащерка, чесън, благоуханен пипер и даже прахуляк от сушен лук.

Родината на кайенския пипер са тропическите региони на Америка.

Най-големи производители на подправката през днешния ден са Мексико, Бразилия, Западна Африка, Китай, Индия и други Сред първите европейци, които се докоснали до тази просвета, бил Колумб, който го сметнал за черен пипер.

 Кейк с пикантен пипер

Лютивият усет на кайенския пипер се дължи на съдържащите се в него капсаицин и витамин А. Той има необятно приложение в кулинарията. Веднъж прибавен, придава на всяко ядене необикновен усет и тръпчива заостреност. Може да се употребява изсушен и надробен кайенски пипер.

Този пикантен пипер влиза в състава на някои екзотични подправки като къри, топена сол, чили на прахуляк, бербере и моле негро. Използва се и при приготвянето на именития сос Табаско.

Кайенски пипер се влага най-много в ястията на южните нации. С него се подготвят редица сосове за месо, овкусяват се храни като печено месо на шиш, ястия със зеленчуци, свинско и телешко.

Месните, рибни, както и тези с леща и грах блюда, добиват неудържим мирис и усет с малко кайенски пипер в състава. Консервите с домати, както и маринованата риба наложително се подправят с тази фалшификация.

Чили подправката е непретенциозна и разрешава комбинирането с други подправки като куркума, чубрица, целина, черен и пъстър пипер, кориандър, кимион, джинжифил и сушени домати.

Интересно е да се означи, че тази люта фалшификация е използвана и в сладкарската индустрия. С нея се подправят някои типове сладкиши, шоколадови произведения и други

 Блъди Мери с кайенски пипер

Характерния усет на кайенския пипер разрешава той да се употребява при приготвянето на едни от най-популярните питиета - Блъди Мери и греяно вино.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР