Кавказка Албания е древна държава, която възниква през IV в.

...
Кавказка Албания е древна държава, която възниква през IV в.
Коментари Харесай

Християнството в Кавказка Албания

Кавказка Албания е антична страна, която поражда през IV в. прочие Хр. в източната част на Задкавказието и просъществува до 705 година Албанските граници включват територията на актуалната Република Азербайджан. Древногръцкият географ Страбон оповестява, че на територията на Албания живеят 26 племена, обединяването на които приключва към края на IV в. прочие Хр., когато първите албанци се появяват на историческата сцена, участвайки в борбата при Гавгамела на страната на Ахеменидския цар Дарий III срещу армията на Александър Македонски. Източният поход на Александър освен поставя завършек на Ахеменидската империя, само че и дава подтик на образуването на самостоятелни страни, в това число и на Кавказката Албания. Столицата на тази страна до VI в. е град Габала, а след това центърът е пренесен в град Барда.
Кавказка Албания се характеризира със самобитна просвета, върху която се усеща въздействие на културни центрове като Ахеменидската империя, Партско царство, Римската империя, Сасанидски Иран. Албания е полиетническа страна. На нейната територия спокойно живеят тюркскоезични, кавказоезични, ираноезични племена. По този метод, тук живеят представители на разнообразни религиозни вярвания.



Преди да почне разпространяването на международните религии, популацията на Древна Албания главно изповядва идолопоклоничество. Древногръцкият географ Страбон оповестява за поклонение на мирното население на Хелиос, Зевс и Селена. В Кавказка Албания също по този начин можем да намерим и останки от зороостризма.
Кавказка Албания беше една от първите страни, приели християнството. Християнството пристигна в Албания през I в. сл. Хр. Този развой е обвързван с името на деятел Вартоломей и възпитаник на деятел Тадей, Елисей. Апостолът Св. Елисей с идването си в село Киш (сега е село в региона на Шеки, побратимен град на Габрово) поставя основата на църквата - " майка на албанските църкви ".

Албанската черква е основана и с благословението и освещаването на епископа на Йерусалимската черква Яков, брат Господен. Това е първият апостолски интервал на християнството в Албания, който датира от І до ІV в. и се свързва с имената на апостолите Тадей, Вартоломей и възпитаник на Тадей Елисей.
Отначало църквата е издигната като елементарна структура на сводеста конструкция. По-късно, през VII-VIII в., тя е възобновена с купол. През XII-XIII век срутените горни елементи са възобновени и приключени. На този стадий барабанът (вертикална част на куполата) е повдигнат и северната и южната фасада получават формата на напречен трансепт посредством построяването на фронтони.
Радиовъглеродно датиране на артефакти, открити под църквата, удостоверява, че това е било свято място даже по-рано, в сравнение с съществуващата настояща черква. Интересно е, че един от основателите на археологическите разкопки е бил известният норвежки странник и етнограф Тур Хейердал, който влезе в историята освен като самоуверен моряк, академик и океанограф, само че и като създател на книги и смели хрумвания. Той инициира изследвания, с цел да разбере какъв брой истина има в античните скандинавски саги и средновековни източници, които демонстрират, че викингите се преселват в Норвегия от Кавказ и Азербайджан. За тази цел Тур Хейердал посещава Азербайджан четири пъти (между 1981 и 2000 г.) и се снабдява с забавни обстоятелства, с цел да обоснове тази доктрина. Пробите от ДНК, взети от викинг, открит на място на заравяне, дружно с античния транспортен съд Драккар, са съпоставени с проби от кавказки хора и азербайджанци и е потвърдено, че този викинг в действителност има роднинство с тях.



Следващият стадий от образуването на албанската черква е оповестяването на християнството за държавна вяра при започване на IV век. Този втори интервал в развиването на християнството е обвързван с името на Григорий Илюминатор, партианец по генезис, който е получил образованието си в Кесария в Кападокия. Периодът също по този начин е обвързван и с албанския цар Урнайр, който трансформира християнството в държавна вяра. Основите на първата албанска черква, " майката на църквите " на левия бряг на река Кура в Киш, са положени през първия апостолски интервал, а през втория интервал Григорий Илюминаторът поставя основите на църквата в град Амарас на десния бряг в Албания.
От IV век до рухването на Албанското царство през 705 година християнството е преобладаващата идеология в албанската страна. От тогава във всички краища на страната почват да построяват разнообразни параклиси, църкви, манастири и други религиозни здания. Албанската черква изначало е апостолическа и автокефална. Важна роля в популяризирането на християнство изиграва албанският цар Вачаган III, който за да реши църковните проблеми привиква Агуенски събор. Този интервал също е незабравим заради превода на Библията и други религиозни книги от сирийски и гръцки език на албански език. Албанската книжовност поражда през IV в. и се състои от 52 букви.
След арабското настъпление тук с необятни темпове стартира да се популяризира и исляма, който скоро измества християнство. И в този момент към момента има почитатели на Удино-Албанската апостолическа автокефална православна черква в Азербайджан, които са наследници на античната Източна черква и живеят в регионите Огуз и Габала.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР