Кавказ е известен с многобройните си столетници. Един от най-известните

...
Кавказ е известен с многобройните си столетници. Един от най-известните
Коментари Харесай

Каква е тайната на кавказкото дълголетие?

Кавказ е прочут с многочислените си столетници. Един от най-известните измежду тях е Магомед Лабазанов от Дагестан, който напуща този свят през 2012 година на 122-годишна възраст. Средната дълготрайност на живота измежду етническите руснаци е към 72 години, само че в кавказките републики (Ингушетия, Дагестан, Кабардино-Балкария и др.) този индикатор е доста по-висок. Хората в Ингушетия, да вземем за пример, елементарно доживяват до 80-годишна възраст, сочи формалната статистика от 2017 година. Ето за какво съгласно нас си коства да разберем какви са тайните, които им оказват помощ да останат дейни и жизнерадостни допустимо най-дълго.

Ферментирали млечни артикули

Хората в този район от епохи отглеждат крави и кози, тъй че продуктите от прясно и кисело мляко са част от ежедневната им храна. Те пият мляко под всевъзможни форми – прясно, сварено и кисело. Добавят мед, с цел да си подготвят вкусно пиво, само че главната им загадка се крие в продуктите от кисело мляко, които вършат благодарение на специфични ферменти: айран, мацони, нарине. Смята се, че те подкрепят поддържането на здрава микрофлора в червата и понижават риска от рак.

Сирене

Хората в Кавказ не вършат толкоз доста сирена като французите, само че са не по-малко горди с тях. Най-известното е соленото сулугуни. Сиренето от кисело мляко може да се смесва с аджика – листа от мента и кориандър.

Какво им е толкоз особено на локалните сирена? Мазнината в тях е едвам 20-30% и елементарно се всмуква.

Царевица

Основното всекидневно ядене на трапезата на локалните е гъста каша, наречена мамалига, която се подготвя от царевично брашно и е също толкоз публикувана, колкото е и хлябът. Към нея се прибавя сирене или олио. Тя се употребява и като десерт, само че от нея се прави и чурек, който се подслажда с мед или се цялостни със сирене и орехи. Според някои изследвания поемането на храна с ниски равнища на аминокиселинен триптофан усилва продължителността на живота.

Месо

Хората в Кавказкия район обичат овнешко, агнешко и телешко месо, а хинкали е едно от празничните ястия, които подготвят. То съставлява бульон от агнешко и питки от тесто. Други обичайни ястия са пърженото пиле и пиле на грил, варено пиле с аджика и яхния от кокошка в сос от ядки с подправки.

Зеленилки и зеленчуци

Кавказците ядат доста зеленчуци – готвят ястия от фасул, листа от алабаш, цвекло и зеле. Салатите постоянно се овкусяват с лютивка, орехи и зелени подправки (магданоз, копър и кориандър).

Лютивката е лют сос, който постоянно участва на масата. Състои се от пикантен червен пипер (1/4), чесън, сол и подправки. Пикантната храна възстановява кръвното налягане и усъвършенства кръвообращението.

Орехи

Докато пътувате из региона, ще видите доста орехови дървета, тъй че не е чудно, че орехите намират всеобщо приложение в локалната кухня. Те се прибавят към салати, месни ястия, сосове, печени и млечни артикули. От тях се прави и орехово олио. Орехите съдържат седем пъти повече калории от телешкото и имат протеини, мазнини, въглехидрати и аминокиселини, нужни за положителното здраве.

По-малко сладкиши, повече плодове и мед

Много туристи си купуват от Кавказ чурчхела – този апетитен десерт се прави от ядки, брашно и сироп от грозде или нар. Кавказците ядат и мед, саралия, халва и сладки плодове, и то доста по-често от всевъзможни други модифицирани десерти.

Вино

Много кавказки фамилии си вършат сами алено вино, а мнозина се майтапят, че три чаши алено виновност са наложителен детайл от ежедневната диета, в случай че искаш да живееш по-дълго.

Инфо: www.rbth.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР