Каварна. На 14 август от 18.30 часа в ХГ Христо

...
Каварна. На 14 август от 18.30 часа в ХГ Христо
Коментари Харесай

Добрич: В Каварна ще бъде представена изложбата „Пътища на лятото“

Каварна. На 14 август от 18.30 часа в ХГ „ Христо Градечлиев “ ще бъде показана изложбата „ Пътища на лятото “ - създатели Ан дьо Колбер-Христофоров и Елена Панайотова. Това оповестиха от пресцентъра на Община Каварна .
Ан дьо Колбер-Христофоров е известна френска художничка, която ни показва света с ярки цветове в картини и гоблени. Родена е в Люк, Прованс, Южна Франция през 1936 година и е потомка на Жан-Батист Колбер, френски политик и финансов министър на Луи XIV. Живее и работи в Париж.
Участвала е в независими и групови изложения във Франция, Съединени американски щати, Южна Корея, Германия, Италия, Финландия, Белгия, Того, Габон, Русия, Япония, Албания, Бразилия. Носителка е на доста интернационалните награди, сред които златен орден от Международния салон в Рим през 1989 г.; 1990 - премия на фондация Бернхайм, Париж; 1993 - Ротари Клуб, Ажен, Франция; 1993 - Сребърен орден - Международно сдружение, Париж; 1995 - Почетен орден, Дружество за подкрепяне на изкуствата и други. Ан дьо Колбер-Христофоров има многочислени участия в Салон на Независимите, Салон на Френските актьори, Салон на дребния формат, Салон на дамите художнички.
Ан Христофоров признава, че за нея най-важно е да бъде свободна, с цел да може да рисува това, което вълнува душата ѝ. „ Да съзреш Земята, да пренесеш цветовете и тамяна от един различен свят, да вкусиш дъха на времето – то е все едно да чуваш безкрайните песни и крясъците на звездите, надбягващи се в небосвода на Вселената… ”, споделя френската художничка. Тя е майка на 4 деца и баба на 12 внука.
Омъжена е за българина проф. Боян Христофоров - един от известните експерти по вътрешни заболявания и гастроентерология във Франция.
Елена Панайотова е родена в София през 1964 година, в фамилията на художниците Жана Костуркова и Тодор Панайотов. През 1989 година приключва Художествена академия, компетентност „ Живопис “ в класа на проф. Д. Добрев. Има над 25 независими изложения в България, Австрия, Германия, Македония, Франция и други страни, както и многочислени участия в групови изложения и планове. Работи в региона на рисунката, обекта, инсталацията, живописта, фотографията.
„ Елена Панайотова е сръчна, съобразителна, експериментатор. Желанието ѝ да твори очевидно е толкоз завладяващо, че ѝ е тясно в един коловоз. Тя постоянно търси многообразие, граничещо с безредица, само че и педантично се вглежда в детайла. Работите ѝ са подчинени на заобикалящата ни материалност, като че ли сама за себе си, само че дружно с това крият добре премислени послания. В тях трепти жива емоция; мъчно бихме ги подминали с равнодушие “, написа за Елена Панайотова изкуствоведката Светла Петкова.
„ Винаги са ме привличали старите карти и като изображение, и като носители на знание за съответната ера. Разбира се, картографията се появява по на практика аргументи - търговия, пътешестване, стопанска система, опознаване или завладяване на нови територии. Но в този момент в нашето цифрово време на Гугъл maps и спътниците, които виждат всичко, ми наподобява необикновено с каква старание линиите на старите карти следват крайбрежия, реки, планини и местонахождение на селища. От моята позиция това са и първи нереални изображения, пренасящи действителността в напълно нереално измерение. За мен от години е наслаждение да тълкувам остарели карти, работейки с туш и мастила на хартия, да пътувам въображаемо из непознати земи и да последвам пътищата, преминати от античните картографи и откриватели ”, споделя авторката.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР