Каварна. До края на месец август ще продължат археологическите разкопки

...
Каварна. До края на месец август ще продължат археологическите разкопки
Коментари Харесай

До края на месец август ще продължат археологическите разкопки на крепостта Калиакра

Каварна. До края на месец август ще продължат археологическите разкопки на крепостта Калиакра. Това заяви доцент доктор Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей в София и началник на екипа от археолози, които за поредна година изследват на нос Калиакра, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

Тази година археологическите изследвания се реализират със съдействието на Пенко Георгиев, шеф на Историческия музей в Каварна. Доц. Петрунова напомни, че през последните 5 години изследванията на крепостта на нос Калиакра донесоха извънредно скъпи и значими находки, които обогатиха фондовете на музея в морския град и зарадваха публиката на изложения освен там. Надеждите са, че и тази година археолозите ще открият още забавни неща. Ще продължат изследванията на некропола, където бяха открити гробът на Георги Палеолог и на госпожица, представящ „ сватба-погребение “ с доста богати златни предмети, също богатство, прикрито под плочник.

" Финансирането този сезон е по линия на конкурсна стратегия на Министерство на културата ", уточни доцент Петрунова и добави: „ Много съм горда да го кажа, крепостта Калиакра е класирана на второ място, мисля от 350 подадени плана “. Съфинансирането е от Община Каварна, посредством което са наети служащи, обезпечени са и принадлежности. Това дава опция археологическата експедиция да продължи месец.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР