Кавалджията Темелко Иванов е едно от известните имена в оркестъра

...
Кавалджията Темелко Иванов е едно от известните имена в оркестъра
Коментари Харесай

Семейството оркестър: Той свири на кавал, тя - на гайда

Кавалджията Темелко Иванов е едно от известните имена в оркестъра на фолклорен отбор „ Тракия “ и взе участие в разнообразни музикални планове, семинари, концерти и голяма звукозаписна активност. Роден е в Бургас, ученик е на музикалното учебно заведение „ Филип Кутев “ в Котел, след което приключва и академията в Пловдив. Става част от оркестъра на отбор „ Тракия “ през  1996 година и към този момент 22  години е предан на него.

Темелко е непретенциозен музикант и в никакъв случай не се самоизтъква, но той има извънреден принос за актуалната визия на няколко сватбарски оркестъра в Тракия. Доста години е свирил с оркестър „ Марица “ на Хари Асенов,  „ Фолкпалитра “ на Петър Войников, в този момент музицира с сътрудниците си от оркестър „ Млади тракийци “ и взе участие в доста компилации на обединения из страната.

Твърди, че работата в отбор „ Тракия “ му доставя  едно наслаждение, а със сватбарските оркестри е друго. В ансамбъла не губи връзката си с обичайния битов фолклор, това, за което е учил в Котел и Музикалната академия, а сватбарските оркестри са тръпка, тъй като тъкмо тук има най-вече от тези сформира, конкуренцията е огромна и всеки се старае да е на равнище. И двете направления в изявите му го обогатяват креативен.

Преди година осъществя своя фантазия, като събра свои осъществявания в първи независим албум със заглавие „ Гласът на душата “. В него включи 10 композиции, които е изсвирил със свои сътрудници и другари, като Пейо Пеев, Виктор Йорданов, Стоян Янкулов, Добромир Велев, Недко Богданов, Владимир Владимиров и други. Първия си диск посвети на фамилията си, а композициите в него са с забавните имена: „ Кавал свири на поляна “, „ Като в Котел “, „ Спомен “, „ У дома “ и други. 

Съпругата му Елена Иванова свири на гайда от детска възраст с помощта на първия си преподавател Димитър Димитров-Гуспата. Родът по майчина линия  и е от родопското село Чуреково, където този инструмент е на респект и почитание. Така се влюбила и тя в него. Завършва музикалното учебно заведение в Широка лъка, а академията в Пловдив ги събира с Темелко и основават семейство. Може да я видите на разнообразни тържества, частни празненства и фестивали от взаимните и планове с Цонка Димитрова, Женя Казакова, Сийка Халбукова и  Росица Димитрова. Раждат им се двама синове, единият се захласва по футбола, а по-малкият Живко е в пети клас в музикалното учебно заведение „ Добрин Петков “. Основната тематика в семейство Иванови е музиката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР