Kaufland България от години е лидер на пазара на бързооборотни

...
Kaufland България от години е лидер на пазара на бързооборотни
Коментари Харесай

Най-големият логистичен център в България струва 165 милиона лева и е на 152 км от София

Kaufland България от години е водач на пазара на бързооборотни артикули у нас, а измежду главните аргументи за триумфа на компанията е положителната логистика. Със своите 80 000 кв. м застроена повърхност и 155 000 кв. м обща повърхност, логистичният център на Kaufland е най-голeмият в България и вторият по величина на Балканите след този на немската верига в Румъния.

Открият през 2006 година централен склад е с основна локация - среща се в село Стряма, община Раковски, а всички филиали на Kaufland в страната се намират приблизително на 208 км от него. Съоръжението е разширявано на няколко пъти през годините, като в него са вложени общо 165 млн. лв..

Логистичната база работи 7 дни седмично, 363 дни в годината, като почива единствено на 24 и 31 декември. Обслужва се от общо 520 чиновници на 2 смени. Там доставчиците докарват своите артикули, които се преглеждат и комплектоват в палети съгласно поръчките на другите магазини. После се товарят в специфични камиони, с цел да се превозят до комерсиалните обекти.

Логистичният център разполага със 159 рампи, а от него излизат по 100 камиона дневно, насочвайки се към филиалите на Kaufland из България. Камионите пътуват вечер и нощем, а зареждането на магазините е рано сутринта.

 Емил Димитров управлява логистичните действия на Kaufland в България
Източник:

Емил Димитров управлява логистичните действия на Kaufland в България

" Приемаме свежа стока всеки ден и я доставяме до филиалите ни из страната. Целта е плод или зарзават, набран в градината сутринта на единия ден, да е в 5 часа сутринта на другия пред филиала на магазина, с цел да може при отварянето му да бъде зареден на рафтовете ", споделя Емил Димитров, управител " Логистика " в Kaufland България.

През логистичния център минават големи размери артикули, като са нужни 1.1 млн. палета годишно, с цел да бъдат превозени до магазините. Ако тези палети бъдат натоварени в камиони и всеки камион бъде подложен в спешната лента на Автомагистрала " Тракия ", транспортните средства ще заемат дистанцията от София до Бургас и от Бургас до София, като даже ще продължат до Перник.

Строга организация и надзор

Стоките в логистичната база се одобряват при строга организация, типична за немската компания. Продуктите се съхраняват при специфични температури, за опазване на качеството им, което се ревизира още при приемането в складовите площи. Критериите за качество са доста прецизни, защото политиката на Kaufland е да продава единствено първокласни артикули.

 Продуктите се подреждат на тъкмо избрани места в склада
Източник:

Продуктите се подреждат на тъкмо избрани места в склада

Процесът на систематизиране и комплектоване на доставените артикули е автоматизиран, а операторите се управляват от съвременна компютърна система. Продуктите се съхраняват при специфична температура, с цел да се резервира свежестта им.

Подреждат се на 20 000 места, от които след това се вземат, с цел да се натоварят и доставят в магазините. В случай на потребност са планувани 67 000 аварийни места.

 Снимка 385344
Източник:

Целта на основаната система е оптимално съкратена верига на доставките, тъй че продуктите да стигат допустимо най-бързо от производителя до потребителя.

Въпреки че към този момент е голям, логистичният център на Kaufland ще бъде уголемен в допълнение. В момента се строят нови 3 халета с повърхност от 28 000 кв. м, където ще се съхраняват нехранителни артикули. Новите складови площи ще разполагат с 55 рампи и 100 паркоместа и се чака да влязат в употреба през март 2019 година

Инвестицията в тях е 67 млн. лв., а разширението ще отвори и 100 нови работни места. Новата част на логистичната база ще бъде издигната от българска компания, като е планувано място и за бъдещи разширения.

Най-голямото предизвикателство - чиновниците

 Удовлетвореността на чиновниците е част от фирмената политика
Източник:

Удовлетвореността на чиновниците е част от фирмената политика

Служителите в централния склад на Kaufland са главно от Пловдив и покрайнината - Пазарджик, Раковски, Асеновград, Брезово, Садово и други Транспортът им до работа е обезпечен. Заплатите им са над междинните за района, като към тях получават бонусна система, както и обществен пакет.

Съоръжението предлага доста положителни трудови условия, а на чиновниците се поставя и дял в ресторантската зона, като всеки има опция самостоятелно да поръчва авансово мечтаното ядене благодарение на компютърна система. Поръчката се записва на служебната му карта.

В свободното време работещите в логистичния център и фамилиите им се събират на спортни празници, грил празненства. " Искаме служащите да се усещат удобно, да са стимулирани и да се усещат част от една общественост ", съобщи Димитров.

Логистичната база употребява голям брой съвременни технологии, само че най-важната част от активността й е подборът на верните хора и задържането им. " Най-голямото предизвикателство са хората. Търсим точните хора, които имат предпочитание за работа и желаят да научат нещо ново ", уточни ръководителят.

Обучението на чиновниците лишава сред 1 месец и 1 година, според от позицията и сложността на работата им. " При нас има доста съвременни технологии ", съобщи ръководителят на склада Румен Витанов - умел кадър с 14-годишен стаж в компанията, започвайки да работи в нея още като студент.

Той ръководи логистичния център от 3 години, като е минал едногодишно образование в Германия, преди да заеме позицията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР