["Кауфланд България"] Още по темата Кауфланд започва строителство на хипермаркет

...
["Кауфланд България"] Още по темата Кауфланд започва строителство на хипермаркет
Коментари Харесай

"Кауфланд" ще популяризира традиционни български храни

[ "Кауфланд България "] Още по тематиката
" Кауфланд " стартира строителство на хипермаркет във Велико Търново за 20 млн. лева

Търговският обект ще отвори порти през февруари 2019 година
14 яну 2018
Завод за " Горнооряховски суджук " пораства с инвестиция за 1.5 млн. лева

Месопреработващата компания " Стефанов-Ив.Стефанов-04 " е една от четирите, които имат право да създават продукта
12 ное 2017 " Kaufland България " и съдружие " Традиционни сурово сушени месни артикули " стартират взаимна акция за разпространение на храни с обичайно характерен темперамент. До 15 април българските месни деликатеси, вписани в европейските регистри, ще бъдат част от промоционалните брошури на веригата. Предстоят и дегустации в три обекта на " Кауфланд " в София, Пловдив и Варна. Кампанията е подкрепена от Министерството на земеделието, храните и горите.

Вече предпазени

В Европейския указател на храните с традиционно-специфичен темперамент са вписани пет български продукта: " Филе Елена ", " Луканка Панагюрска ", " Роле Трапезица ", " Пастърма говежда ", " Кайсерован врат Тракия ". България има и два продукта, регистрирани в Брюксел като предпазено географско напътствие - " Горнооряховски суджук " и " Българско розово масло ".

" В развой на регистрация в Брюксел е " Странджански манов мед ", който кандидатства за предпазено название за генезис. В национална процедура за регистрация са документите на " Месо от Източнобалканска свиня ", уточни Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите.

" Подготвяме документите за кандидатстване на " Суджук търновски " за отбрана като храна с традиционно-специфичен темперамент, само че още сме в начален стадий ", посочи за " Капитал " Димитър Маджаров, ръководител на съдружие " Традиционни сурово сушени месни артикули ". По думите му продажбите на деликатесите, които към този момент се получили отбрана в Брюксел, порастват поради безспорните им качества, а и тъй като са обезпечени и разпространявани от сдружението.

" За първи път взаимно с " Кауфланд България " направихме експорт на предпазените месни български артикули, които се продаваха по време на ревюто " Зелена седмица " през януари тази година в 10 магазина на веригата в Берлин ", уточни още Димитър Маджаров. И посочи, че предстоят диалози с компанията за бъдещи задгранични продажби.

Продължаваща поддръжка

Пред юни предходната година от " Кауфланд България " оповестиха, че ще влагат 250 хиляди лева през 2018 година в поддръжка на 15 български фермери, с цел да бъдат сертифицирани по стандарта GlobalG.A.Р. (Good Agricultural Practice) - самостоятелна международна система за положителни аграрни практики. Инициативата е част от взаимна стратегия със Световната банка. През 2016 година веригата финансира узаконяването на 11 български производителя на пресни плодове и зеленчуци. " Кауфланд България " избира фермите, които поддържа, въз основата на дългогодишни контакти, предпочитание от страна на земеделските стопани и благоприятни условия за развиване, прецизираха тогава от веригата. Компанията подкрепя производителите в целия развой по придобиване на стандарта и обезпечава пазар за продуктите им.

Българските обичаи в производството на месни деликатеси бяха показани и в магазини на " Билла България ". В края на 2016 година веригата провежда пътуващо ревю в определени магазини в София, Пловдив и Бургас още веднъж взаимно със сдружението " Традиционни сурово сушени месни артикули ".

Схеми за качество

Европейските схеми за качество са три: предпазено название за генезис (всички процеси – произвеждане, преправка, пакетиране - се случват в еднакъв регион); предпазено географско напътствие (eдин от процесите се прави в посочения регион); храна с традиционно-специфичен темперамент (защита на рецепта и произвеждане от най-малко 30 години, обвързвана е с традиция, а не с географски регион). Всички те са механизми за отбрана на характерни за всеки район или страна артикули, носят добавена стойност за производителите и за района. Вписването в регистрите е средство за достъп до пазара, обезпечава спомагателна претовареност на хората и води до запазване на традициите и биоразнообразието.

Производството на храни с традиционно-специфичен темперамент се подчинява на строго избрани правила. Първото от тях гласи, че могат да бъдат създавани единствено от компании, които членуват в особено основано съдружие. Второто условие е прецизно съблюдаване на рецептурата, технологията и изискванията за произвеждане, разказани в съответната документи, с която се желае отбрана в Брюксел.

Членството в съдружие дава опция за вътрешен надзор над производителите. Основният надзор обаче е предоставен на външни сертифициращи организации, които се утвърждават от министъра на земеделието и храните. Веднъж годишно те ревизират дали производителите съблюдават разпоредбите и описаните характерности, които дефинират традиционно-специфичния темперамент на съответната храна. Проверките се заплащат от производителите, които подлежат на надзор, и от Българската организация по сигурност на храните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР