„Кауфланд България“, „Лигна груп“, „Лидл България“ и „Девелиот“ са тазгодишните

...
„Кауфланд България“, „Лигна груп“, „Лидл България“ и „Девелиот“ са тазгодишните
Коментари Харесай

Награда на Германската икономика в България 2019

„ Кауфланд България “, „ Лигна груп “, „ Лидл България “ и „ Девелиот “ са тазгодишните носители на Наградата на немската стопанска система в България.

На 27 януари 2020 година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за шестнадесети следващ път компании, съдействали за развиването на българо-германските стопански връзки през миналата година. Церемонията се състоя в Националната художествена изложба. Наградата бе връчена в четири категории – „ Голямо дружество “, „ Малко и приблизително дружество “, „ Социален ангажимент “ и „ Стартъп компания “. Общо 27 бяха номинираните предприятия. Членството в ГБИТК не бе изискване за присъединяване.

„ Важно е да означаваме триумфа на фирмите и да ги назоваваме по име, освен поради приноса им към стопанската система, само че и поради това, че служат като позитивен образец за бъдещи вложители в България “, сподели доктор Митко Василев, основен шеф на ГБИТК, при откриването на церемонията.

„ Живеем в доста забавни времена “, сподели президентът на ГБИТК Тим Курт, като очерта главните провокации - търговски войни, Brexit, дебата за климата и дигитализацията. „ Наградата на немската стопанска система е добър знак да се покажат компаниите, които противостоят на тази наклонност, и които, в тези сложни и динамични времена, не престават да реализират триумфи “, добави още той. Той посочи рекордния стокообмен сред Германия и България от 8,5 милиарда евро, който се чака да бъде доближат за 2019 година, както и стабилността при вложенията от Германия, които за първите 11 месеца на предходната година възлизат на 232 млн. евро.

Според посланика на Федерална република Германия в България Н.Пр. Кристоф Айххорн Наградата на немската стопанска система е удостоверение за качеството на двустранните стопански връзки. Посланикът акцентира ролята на ГБИТК за сключването на съглашението с немските здравни каси.

Според вицепремиера Томислав Дончев са нужни още старания, с цел да се подобрят изискванията за правене на бизнес и живот в България. „ И тук има още доста работа, която да свършим във връзка с съкращаване на административните режими, и във връзка с образованието, и във връзка с инфраструктурата “, уточни Дончев. „ Имаме доста общи провокации - опасности от рецесии, търговски войни. Наред с това имаме огромни провокации – икономическата промяна, претенцията България да създава все по-сложни и скъпи неща и единствената причина вложителите да идват в България да не са ниските разноски, а други неповторими преимущества, които имаме. Това би трябвало да е акцент в политиката на страната в идващото десетилетие “, съобщи още Дончев.

Изпълнителният шеф „ Финанси “ на ОББ АД и иновационен водач на KBC Груп в България Кристоф Де Мил акцентира, че ученето през целия живот и нововъведенията са едни от най-важните стълбове на бизнеса.

Наградата в категория „ Голямо дружество “ завоюва „ Кауфланд България “. Вицепремиерът на Република България Томислав Дончев и доктор Митко Василев, основен шеф на ГБИТК, връчиха статуетката „ Слава “ от статуя Александър Пройнов на Ана Кастрева от „ Кауфланд България “.

През 2019 година „ Кауфланд България “ отваря във В. Търново 59-ия си магазин. Инвестицията възлиза на 25 млн. лева, като са основани 100 работни места. „ Кауфланд “ влага близо 67 млн. лева в разширение на логистичния център в с. Стряма. и основава близо 100 работни места. Предстои във Варна да проработи 5-ият хипермаркет на веригата, за което е планувана инвестиция от над 31 млн. лв.. Компанията влага в създаването на нововъведения в личен IT HUB, който през 2019 година уголемява активността си и откри втори офис в страната с проекти за удвояване на екипа. През 2019 година „ Кауфланд България “ влага близо 850 хиляди лева в здравни стратегии и образования на екипа. През 2019 година Системата за ръководство на силата на Kaufland България минава сертификация по интернационалния стандарт за ръководство на силата ISO 50001:2011. От 2017 година досега компанията влага близо 12 млн. лева в енергийна успеваемост, битка с пластмасата за еднократна приложимост и доброволчески и партньорски планове за запазване на околната среда. Като част от цялостната политика за стабилно развиване „ Кауфланд България “ развива и дарителството. През 2019 година печели наградата „ Най-голям корпоративен донор “.

В категория „ Голямо дружество “ журито отреди второ място на „ Луфтханза Техник София “, а трето на „ ТЕД БЕД “

В категория „ Малко и приблизително дружество “ Наградата на немската стопанска система получи „ Лигна Груп “. Н. Пр. Кристоф Айххорн, дипломат на Федерална Република Германия в България и доктор Мариана Чолакова, почетен консул на Германия в Пловдив и представител на ГБИТК в Пловдив, връчиха премията на шефовете Геновева Христова-Мъри и Анелия Касабова.

„ Лигна Груп “ кандидатства за премията след една сполучлива 2019 година, обвързвана с реализацията на планове с разнообразни клиенти на пазара в Германия. Фирмата продължава да поддържа сполучливите си бизнес взаимоотношения с веригата хотели B&B като през 2019 година са обзаведени 6 хотела в Германия и 1 във Виена. Благодарение на високото качество на изделията, навременното осъществяване, сполучливото водене на плановете и кореспонденцията, единствено за първото полугодие на 2020 година B&B възнамерява да разпореди на „ Лигна Груп “ обзавеждането на 8 хотела в Германия. Фирмата работи интензивно и се стреми да уголемява активността си на немския пазар.

В категорията „ Малко и приблизително дружество “ второ място зае „ Роберт Бош “, а трето „ ИХБ ШипДизайн “.

В категорията „ Социален ангажимент “ наградата отиде при „ Лидл България “. Г-н Тим Курт, президент на ГБИТК, и доктор Мая Найденова, вицепрезидент на ГБИТК, връчиха премията на госпожа Милена Драгийска-Денчева, изпълнителен шеф на „ Лидл България “.

Социално виновната политика на „ Лидл България “ се концентрира върху пет стълба: околна среда, общество, артикули, чиновници и бизнес сътрудници, като за всяка една от тези групи ползва съответни ограничения на районно и световно равнище. Пример за ангажираността на компанията е самодейността „ Ти и Lidl за по-добър живот “. Инициативата финансира значими планове на цивилен организации в цялата страна и има за цел да помогне на инициативните хора в страната да си основат условия да водят по-качествен и пълностоен на живот. „ Ти и Lidl за по-добър живот “ влага в 4 тематични области: обучение, околна среда, просвета и историческо завещание и деен метод на живот. В три издания на самодейността общо са дарени 545 000 лева за 73 плана в 44 обитаеми места. В нея непосредствено са взели участие 21 000 индивида и резултатите от плановете дълготрайно се употребяват от над 150 000 души. Инициативата е и притежател на редица оценки, като преди по-малко от месец получи и самопризнание в годишните награди на Българския дарителски конгрес в категория „ Най-сполучливо партньорство “ 2019.

В категорията „ Социален ангажимент “ второто място зае „ Кауфланд България “, а на трето място две компании получиха еднакъв брой точки, а точно „ Овергаз “ и „ Мерк България “.

В новата четвърта категория „ Стартъп компания “, акцентираща върху развиването на започващите компании в България и тяхната новаторска активност, Наградата на немската стопанска система получи „ Девелиот “. Г-н Кристоф де Мил, изпълнителен шеф – Финанси на ОББ АД и иновационен водач на KBC Груп в България, и господин Димитър Димитров, ръководител на профилираната комисия „ Техника, технологии и нововъведения “ към ГБИТК, връчиха оценката на Мирослав Гечев, шеф на „ Девелиот “.

„ Девелиот “ прави Industrial IoT елементарен, удобен и добавящ стойност. Имат доста елементарен и мощен бизнес модел: схващат казуса, който вземат решение от вътрешната страна навън; създават хардуерни устройства за премерване на данни от международна класа, с цел да дават данните за решение на казуса. Към днешна дата са създали три продукта, които следват този модел на деловитост и мащабируемост: мрежа от станции за наблюдаване на качеството на въздуха в градските региони, устройство за отдалечено отчитане на водомер и станцията за отдалечено наблюдаване на равнището на водата. За 12 месеца от основаването си имат 11 сътрудници по целия свят, 3 приключени плана (от които 1 е международен), повече от 20 са в развой на пускане. Следващата цел е да усъвършенстват техните интервенции, да разширение световно.

Второто място в категорията зае „ Плейграунд Енерджи “, а третото „ Колибра “.

В умозаключение на церемонията Тим Курт, президент на ГБИТК и доктор Митко Василев, основен шеф на ГБИТК, връчиха благодарствени грамоти на Сийка Кацарова, ръководител на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, Стоянка Анастасова, шеф на Професионалната гимназия по електротехника и електроника – Пловдив и на доцент доктор Георги Вълчев, зам.-ректор на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ за дългогодишно ползотворно и за сполучливо осъществени взаимни планове и начинания.

Носители на Наградата на Германската стопанска система в България за 2004 година са компаниите „ Пирин Текс “ ООД и „ Фесто Производство “ ЕООД, за 2005 година – „ Софарма “ АД и „ Болярка Велико Търново “ АД, за 2006 година – „ Сименс “ ЕООД, „ Спесима “ ООД и „ МАКСКОМ “ ЕООД, за 2007 година – „ Либхер Хаусгерете Марица “ ЕООД, „ Елиттур “ ООД и „ Петров П.М. “ ЕООД, за 2008 година – „ Вестникарска група България “ ООД, „ Филкаб “ АД и „ СънСЪРВИЗ “ ЕООД, за 2009 година – „ Аурубис България “, „ Иксетик “ ООД, „ Тандем-В “ ООД, „ Шарлопов Хотелс “ ЕАД – специфична премия за български вложения в Германия, за 2010 година – „ АББ АУТОМЕЙШЪН “ ЕООД, „ Гео Пауър “ ООД и „ М+С Хидравлик “ АД, за 2011 година – „ КолПойнт Ню Юръп “ АД и „ Юпитер 05 “ ООД, за 2012 година – „ Луфтханза Техник София “ ООД, „ Винтерхалдер България “ ЕООД, „ Либхер Хаусгерете Марица “ ЕООД, за 2013 година – „ АББ България “ ЕООД, „ Тангра АВ “ ООД, „ САП Лабс България “ ЕООД, за 2014 година – „ Булпрос Консултинг “, „ КАН Учтехспорт България “, „ Рефан България “ ООД, за 2015 година – „ Бер-Хелла Термоконтрол “ ЕООД (BHTC), „ Scale Focus “ АД, „ ЛИДЛ България “ ЕООД & КО. КД, за 2016 година – „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД, „ МУЛТИВАК България Продакшън “ ЕООД, „ Билла България “ ЕООД и „ Кауфланд България “ ЕООД енд Ко КД., за 2017 година - „ Витте Аутомотив България “ ЕООД, „ AMK Задвижваща и ръководеща техника” ЕООД, „ Лидл България” ЕООД енд КО.КД и „ Елпром Троян “ ЕООД, за 2018 година – „ Тед Бед “ ЕАД, „ Нухелт “ АД и „ Алианц България холдинг “ АД.

Германо-Българската индустриално-търговска камара е част от международната мрежа на немските външнотърговски камари. В 93 страни по света те оферират своя опит, контакти и услуги, както на немски, по този начин и на задгранични компании. ГБИТК е правоприемник на Представителството на немската стопанска система и на Деловия клуб на немската стопанска система в България. Тя е публично учредена на 9 март 2004 година въз основата на двустранно съглашение сред държавните управления на Федерална република Германия и Република България. В ГБИТК членуват 600 компании, институции, организации и физически лица.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР