Катя Михайлова е родена в София. Завършва журналистика в Софийския

...
Катя Михайлова е родена в София. Завършва журналистика в Софийския
Коментари Харесай

Доцент Катя Михайлова: "Възраждане" е големият печеливш на тези избори

Катя Михайлова е родена в София. Завършва публицистика в Софийския университет, а в този момент там учи магистърска стратегия по богословие. Доцент е в катедра " Икономическа социология " на УНСС. Автор е на доста книги в изявление за вестник Филтър.

Доцент Михайлова, кои са печелившите и кои - губещите, на изборите в неделя?

Ще го кажа със стиха на Валери Петров: Хора, недейте тъгува, положителните писма са на път. Днес съпоставяме резултатите в продължение на две години - от 4.04.2021 до 3.04.2023, време, в което сме в положение на политическа мъка. В такава обстановка оцелява този, който съумява да се пребори за висотата на дадения му дух. Къде виждате сходно нещо? В кои партии? Аз - в доста малко.

И резултатите са красноречиви: " Възраждане " стартира почти със 78 000 гласа през 2021 година и приключва през днешния ден с над 357 000 гласа. Не е ли това спечелилият на тези избори?! Вторият доста забавен феномен е, че групата " не поддържам никого " преди две години събира 47 000 гласа, а в този момент е близо 109 000 гласа. Това не е ли победа на всички хора, които доста са се отдалечили от безцеремонната, безпринципна и най-много без-ценностна политическа класа.

Аз доста се веселя за тези, които са дали своят вот с " не поддържам никого ". Казват ни, тъй като и аз съм от тях, че нашият глас няма значение, тъй като не се брои. Хайде да забележим по какъв начин не се броят повече от 4% на тези избори. Та това е точно свободният избор на българите да не поддържат никого от тези, които им оферират.

Така че моите двама спечелили са " Възраждане " и хората, които гласоподаваха " не поддържам никого ".

Какво споделиха гласоподавателите на политиците?

Избирателите споделиха по този начин: " Получавате това, което заслужавате, към момента не сте узрели, с цел да разберете, че съединението не всеки път прави силата ".

Както видяхме, на ПП-ДБ не им се случи победа, само че им се случи по-нисък съвкупен резултат спрямо предходните избори. И това е поради изневярата, поради това безпринципно държавно управление, в което те участваха. В политиката съединението прави силата, обаче на мощните духом, а не на слабите.

Каква е вероятността да бъде формирано държавно управление?

Две години продължава политическата мъка, а няма нито ден без държавно управление. Дали ще бъде формирано от средите на Народното събрание, или отново ще е служебно, няма да има проблем.

Имах поради дали ще може да се сформира постоянно държавно управление, излъчено от Народното събрание. Кой с кого може да се сплоти - въз основата на някакви сделки или пък на политики?

Никога не съм можела да ги върша тези долнопробни сметки. На ценностна основа никой с никого не може да се сплоти. Това значи, че каквото и държавно управление да се направи, то ще е много краткотрайно и извънредно несигурно.

Хубаво е, че " ИТН " още веднъж влиза в Народното събрание, тъй като това беше партията, развалила последното постоянно държавно управление, което унищожи България. Надявам се, че ще повлияе позитивно на някои процеси. Бих се зарадвала, в случай че някоя от партиите, която получи мандат, предложи личен кабинет, без да се пробва да се коалира, без да се нагажда към другите си политически сътрудници в Народното събрание и към другите посолствени сътрудници отвън България. Бих се радвала да видя един подобен план в това Народно заседание не тъй като ще бъде признат безпроблемно, а тъй като е демонстрация на храброст.

Как обяснявате обстоятелството, че Има Такъв Народ от нула депутати в предходния парламент в този момент прескача границата?

Означава, че една дребна правдивост и тук е спечелва. На предишните избори гласовете на Има Такъв Народ отидоха при " Български напредък ", по-скоро там се случи едно пазаруване на гласове.

Как си обяснявате непрекъснатия напредък на " Възраждане " в последните две години?

Този напредък си коства да бъде оценен, тъй като в него има неща, които другите партии въобще не ги схващат. " Възраждане " е поредна партия, ясна и безапелационна, което е безусловно належащо в същото време на политическа мъка. Мога да ги поздравя за всичко, направено дотук, само че има нещо, което може да ги спъне отсега нататък. Виждате, че водачът Костадин Костадинов е на всички билбордове.

Дотук беше добре, само че мисля, че в бъдеще би трябвало да помислят за налагането на повече лица. Постоянство, решителност в преследването на поставените цели, в отбраната на полезностите - всичко това е добре, само че би трябвало да има хора, които да поемат тези хрумвания.

Преди три години имаше мощен анти-ГЕРБ заряд, а вижте, през днешния ден тази партия се връща още веднъж като първа политическа мощ. Защо?

Когато започнаха митингите, всички бяха против ГЕРБ. Но в течение на тези три години видяхме, че в действителност са били против този, който е бил във властта, с цел да седнат на неговото място. Срещу кого се биеш?

Срещу твой ценностен зложелател, тъй като искаш на неговото място да предложиш по-добра политика, по-добро бъдеще за страната или тъй като искаш да го свалиш и да седнеш на стола му?! Затова ГЕРБ е на първа позиция. Впрочем за мен това също е мотив за наслада след тези избори, тъй като в политиката е нужна и малко почтеност.

Партиите, свързвани с Радев - " Български напредък " и " Левицата! ", остават отвън Народното събрание с прекомерно слаб резултат. Значи ли, че пада доверието в президента?

Изобщо не мисля, че " Български напредък " е обвързвана с Румен Радев. Бях там в първия месец от основаването на тази групировка, предходната година през март. През април си потеглих, защото видях в водача на " Български напредък " непоследователност, която ме отвращава. Това е извънредно несигурна партия, не формулира нищо крепко, свястно, ценностно. 90% съм сигурна, че няма връзка с президента. Колкото до " Левицата ", там нямам персонални усещания.

Наистина, има хора от инициативния комитет за издигането на президента. Но ми се коства, че тази връзка не е задоволително мощна, с цел да приказваме за някаква защита на президента, такава каквато имаше, когато потегли " Продължаваме промяната ".

Очевидно е, че каквото и да се случва, президентът, както ГЕРБ, остава на позицията си.

Дългото ръководство на служебни държавни управления едно след друго не подкопава ли партийната система у нас?

Но апелирам ви, доста от дълго време, още преди години го споделих: след всеки гаф на Народното събрание президентът е все по-изправен. Не е отговорно служебното държавно управление и Радев, че сме в парламентарна рецесия. Нея я създават парламентаристите със своята устойчива политическа фригидност.

И сега след поредност от предварителни избори те още веднъж се явяват същите, в тях няма никакво надграждане и смяна, за която хората да се активизират да отидат да гласоподават.

Това са политиците в България. Няма по какъв начин да си внесем извън.

Кой е споделил, че това са политиците в България? Има доста други, които биха могли извънредно добре да се оправят на политическия терен, макар че през днешния ден не са известни. Има хора, които са умни, които са доста мъдри, с цел да се оправят с тази мъка и да я изведат към живот.

Но би трябвало да бъдат излъчени от партиите.

Проблемът още веднъж са партиите. Няколко пъти към този момент виждаме какво става с реденето на депутатските листи - сядат в централите и подреждат, а гласът на техните членове няма кой знае какво значение. Между другото, Българска социалистическа партия е тъкмо подобен вид партия и неслучайно нейният резултат от 480 000 през 2021 година падна под 226 000 в този момент. Партиите не пускат мислещите, можещите, мъдрите в листите си.

Вие сте учител в УНСС и сте покрай младежи на по 20 и няколко години. Те по какъв начин гледат на всичко, което през днешния ден се случва?

Не единствено преподавам, а и работя с младежи. Един от моите докторанти - Калоян Янков, отбрани дисертация и направи огромно изследване какво мислят младите, каква е тяхната концепция. От данните, които демонстрира, ясно се вижда, че те са много любопитни, гледат с отворени очи към политиката, само че се отвращават от помията, която виждат, и това блокира интереса им. Но когато започнеш да приказваш с тях на техния юношески, човешки език, те добре схващат, че политиката ръководи живота им, че би трябвало да проявят своята интензивност. Такива са българските младежи, само че просто би трябвало да бъдат повдигнати.

Източник: в. Филтър

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР