КАТЯ ГЕОРГИЕВА е родена в Ямбол през 1972 г. Завършва

...
КАТЯ ГЕОРГИЕВА е родена в Ямбол през 1972 г. Завършва
Коментари Харесай

Катя Георгиева: Ямбол се нуждае от отворено и прозрачно управление

КАТЯ ГЕОРГИЕВА е родена в Ямбол през 1972 година Завършва политехническа гимназия в родния си град и ветеринарна медицина в Стара Загора. Притежава спомагателна подготовка по финансов мениджмънт. В момента е индустриален шеф във компания за мебели в Ямбол. От 2003 година е член на Българска социалистическа партия. Оглавява общинската организация на социалистическата партия близо две години. Председател на групата общински съветници от Българска социалистическа партия. Семейна, с две деца.

- Г-жо Георгиева, какво ви накара да приемете номинация за кмет и какво желаете да измененията в общината?

- Номинацията e огромна отговорност. Искам да оправдая очакванията за по-добро ръководство, съобразено с желанието и потребностите на жителите, да поема ангажимент към всички хора, за които Ямбол е бъдеще. Вярвам, че мога да предложа по-добри хрумвания и решения за развиването на града ни. Ямбол се нуждае от нови благоприятни условия за развиване, от нова сила и нов метод към решение на проблемите. Необходима е промяна на порочния модел на ръководство на ГЕРБ, който облагодетелства малко на брой за сметка на ползите на жителите.

Най-важната смяна, от която се нуждае Ямбол, е в центъра на ръководството да се сложи индивидът. През последните 12 година беше нарушен разговорът с жителите.

Личната ми идея като претендент за кмет е да върнем младите в Ямбол. Осъзнавам какъв брой сложен е този развой и какъв брой невероятно наподобява, само че с целенасочена и дейна политика към младите отрицателната наклонност може да се обърне. Разработили сме специфична стратегия, имаме какво да им предложим и имаме вяра, че ще го оценят.

- На последните евроизбори Българска социалистическа партия реализира извънредно положителни резултати в Ямболско, каква е задачата ви на локалния избор?

- Приемаме го като късмет за Ямбол. Целта ни е да спечелим изборите за кмет и да имаме най-голямата група съветници, само че не просто с цел да вземем властта, а с цел да изпълним положителните хрумвания за развиването на града ни. Нашата предизборна стратегия дава решения на проблемите, посочени в многочислените ни срещи с жителите. Убедени сме, че тя дава отговор на техните потребности.

- Преди време констатирахте пред ДУМА, че кметът Георги Славов държи съветниците си " на каишка ". Каква ще бъде вашата управническа визия и от кого очаквате поддръжка?

- Ценя експертността и имам вяра, че сполучливата работа се дължи на обединяването на можещите и на експертите, а не на налагането на еднолични решения. От основно значение е да върнем чувствителността на общинското управление към проблемите на жителите. 12 години общината беше недостъпна за тях, а кметът нямаше приемен ден. Управлението би трябвало да бъде отворено и транспарантно. За мен е значимо в Ямбол да има мощен цивилен надзор на всички равнища - при взимането на решенията и върху активността на администрацията. Вярвам, че смисълът на работата на кмета и на администрацията е да служи на жителите.

За да бъде катализирана същинската смяна, от каквато се нуждае Ямбол, са нужни съидейници, по тази причина разгадавам на ямболци, тъй като имаме обща цел - градът ни да е по-удобен за живеене, по-чист и проспериращ.

- Едно от неизпълнените обещания на ГЕРБ е обвързвано с болничното заведение в Ямбол, има ли метод въпросът да бъде решен?

- Въпреки обещаните 27 млн. лева от премиера Бойко Борисов, публичната поръчка за довършването на новия болничен комплекс в Ямбол е прекъсната, тъй като единственият участник е дал оферта с близо 10 млн. лева повече от прогнозната стойност. Надяваме се публичната поръчка да бъде оповестена още веднъж. Болницата е с 85,13% държавно присъединяване, а общината има единствено 11,02% от капитала и не може да въздейства при взимането на решения. В същата постройка по план ще се построява Спешен център за 482 хиляди лева Надяваме се, че страната няма да загуби милиони евросредства по плана за незабавната помощ в цялата страна поради една недостроена болнична постройка. Проблемът на ямболското опазване на здравето не е единствено болничната постройка, а най-много медицинският личен състав. Общината беше оставила болничното заведение да се оправя сама с дефицита на фрагменти и се стигна до краткотрайно преустановяване на ражданията поради липса на неонатолог. Необходимо е общината да поеме отговорност за кадрово подсилване на медицинските експерти в Ямбол. Това може да стане с подкрепяне образованието по хуманна медицина и здравни грижи на студенти, които ще се завърнат да работят в Ямбол, с предложение на общински жилища или други облекчения за млади медици.

- Кои са предпочитаните цели, които левицата в Ямбол си е сложила за цел при продобиване на изборите?

- Ускорено икономическо развиване и увеличение на приходите е една от главните ни цели. В Ямбол безработицата е единствено 2,7%, само че работещите нямат чувството за вероятност поради липса на сполучлива реализация и почтено възнаграждение. Предвиждаме поощряване на високотехнологични производства, които да обезпечават добре платени работни места. Конкурентната среда ще докара до повишение на приходите. Общината ще предложи данъчни облекчения, бързо обслужване и подпомагане на вложителите, а не административни спънки.

Другите ни съществени цели са ямболските възпитаници още веднъж да бъдат измежду най-образованите в страната и възстановяване на средата на живот в жилищните комплекси. За осъществяване на всяка от тези цели предлагаме на нашите съграждани съответни решения.

- Освен ямболския вид на културен чек, който Българска социалистическа партия ползва в общината, има ли други ограничения, с които смятате да подпомогнете младежите в региона?

- Както подчертах, подготвили сме специфична стратегия за задържане на младежите и за привличане на млади експерти, които да основават фамилии в Ямбол и да подсигуряват неговото бъдеще на разрастващ се регионален център.

Предвиждаме основаване на фонд " Млади експерти ", който ще се финансира от общината и с дарения от бизнеса. Работещи младежи до 30 година с минимално приблизително обучение и брутна заплата до 900 лева ще могат да аплайват за приемане на 50 лева чист месечен приход от фонда. Първоначално това ще се обезпечи за 100 души, само че броят може и да се усили. Фондът ще обезпечава и стипендии на студенти с изискването да се завърнат да работят в Ямбол или ще ги подкрепя заплащането на таксите им за образование.

Предвиждаме и обезпечаване на общински ведомствени жилища на млади експерти, основаване на преференциални условия за поощряване на бизнеса на младежи.

Планираме и основаване на стимулиращи условия за развъждане на деца в Ямбол - безвъзмездна детска кухня и безвъзмездни ясли, еднократна общинска помощ при раждане на второ или трето дете на двама обезпечени родители и на майки студентки.

- Като общински консултант, дружно с сътрудниците си от Българска социалистическа партия, неколкократно се опитвахте да спрете болшинството да тегли нови заеми. Не се ли опасявате от " неприятното завещание " и по какъв начин смятате да се справите с него?

- Гражданите научиха за желанието на общината да тегли 17,6 млн. лева облигационен дълг с помощта на нашите претенции за локален референдум и осъществяване на подписка за свикването му. И при двете претенции за изтегляне на заема съветниците от Българска социалистическа партия бяхме безапелационни, че това може да стане единствено след единодушието на жителите, тъй като те ще го заплащат. Кметът спря поемането на дълга и го отсрочи за след изборите. На този стадий заемът не е изтеглен, само че неистовите старания на настоящия кмет да резервира властовите си позиции в общината навяват на мисълта, че има какво да крие. ГЕРБ даде оценка за работата му, като не го номинира за четвърти мандат...

Аз съм човек на разговора, за мен най-важно е уважението - към разпоредбите и към всички хора. Ще повеждам положителна акция, която предлага решения. Ще разгадавам на директния контакт с ямболци - очи в очи да чуят моите хрумвания и да изискат да ги поддържат. Надявам се в очертаващата се яростна предизборна конкуренция да не забравим, че изборите са опция за жителите да изберат по-добрия модел на ръководство.

Вярвам в силата на всеки, имам вяра в мъдростта на ямболци, имам вяра в правилността на техния избор и разгадавам на тяхната поддръжка, тъй като дружно сме водени от обичта си към Ямбол и желаеме най-хубавото за нашия град.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР