Катрин Барбу е новият временен лидер на пропрезидентската партия, която

...
Катрин Барбу е новият временен лидер на пропрезидентската партия, която
Коментари Харесай

Рекорд - още 68 жени влизат в новия парламент на Франция

Катрин Барбу е новият краткотраен водач на пропрезидентската партия, която издигна еднакъв брой претенденти мъже и дами.

Рекорден брой дами ще има в новия парламент на Франция, откакто на балотажа в неделя още 68 дами победиха в своите изборни региони.

По този метод дамите депутати се усилват от 155 на 223 в 577-местното Национално заседание. В международната ранглиста за дами законодателки страната скача от 64-о на 17-о място, а в Европа - на шесто, изпреварвайки Германия и Англия. Британците сложиха на изборите на 8 юни личен връх, като 30% от депутатите са дами.

За Франция темпото на увеличението на дамите депутати е удивително - от 12.3% през 2002 година на 38.6% в този момент.

Промяната се дължи главно на политиката на президента Еманюел Макрон да включи в листите на пропрезидентската партия " Републиката, напред! " еднакъв брой представители на двата пола. На втория тур дамите се показаха безапелационно и съставляват 47% от първите депутати на партията.

Останалите партии мъчно трансформират обичайните настройки или не им е елементарно да открият подобаващи кандидатки, макар че законът лимитира държавното финансиране, в случай че в листите за избори няма най-малко 49% дами измежду препоръчаните имена.

Социолозите показват също, че дамите са изпращани нормално да се състезават в региони, където съперниците са доста мощни и те обичайно се оказват в ролята на губещи.

" Републиката, напред! " провокативно реши да даде на дамите места, където е действително да победят. Това в действителност е дръзновен ход ", разяснява 34-годишната Брюн Поарсон, победила конкурент от Националния фронт във Воклюз в Югоизточна Франция. Тя е от новаците във френската политика, приключила е политически науки в Харвард и London School of Economics.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите във Франция (221)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР