Католическата църква в Китай потвърди днес своята вярност към управляващата

...
Католическата църква в Китай потвърди днес своята вярност към управляващата
Коментари Харесай

Католическата църква в Китай се врече във вярност на компартията

Католическата черква в Китай удостовери през днешния ден своята честност към ръководещата Китайска комунистическа партия и в същото време приветства знаково съглашение с Ватикана за назначение на нови епископи, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Ватикана подписа през вчерашния ден съглашение, което му дава решаваща дума при назначението на епископи в Китай.

В Китай има към 12 милиона католици, които са разграничени на противозаконна черква, вярна на Ватикана, и следена от китайските управляващи католическа патриотична асоциация.

Католическата черква в Китай сподели, че ще се " стреми да върви по път, подобаващ за социалистическо общество под управлението на Китайската комунистическа партия ". Тя съобщи, че " надълбоко обича родината " и " откровено поддържа " съглашението, надявайки се, че връзките сред Китай и Ватикана ще се подобрят още повече.

Ватикана споделя, че съглашението, реализирано след години договаряния, " не е политическо, а пасторско ", и се надява, че то ще докара до " цялостно евхаристично общение на всички китайски католици ".

Но изгледите за такова съглашение разделиха общностите на католиците в Китай, някои от които се опасяват от по-големи репресии, в случай че Ватикана отстъпи повече надзор на Пекин. Други желаят възстановяване на връзките и отбягване на възможен ерес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР