Католическата общност в Раковски отсега тръпне в очакване на визитата

...
Католическата общност в Раковски отсега тръпне в очакване на визитата
Коментари Харесай

Eуфория в Раковски! Всеки иска да докосне папата

Католическата общественост в Раковски занапред тръпне в очакване на визитата на папа Франциск, който ще посети града на 6 май. Въпреки че към момента няма детайлности към програмата, новината за визитата хвърли в еуфория жителите на града. Всеки желае да се допре до Светия отец, изясняват локалните.

„ В деня на визитата ще дойдем цялото семейство. Искам да го докосна. Предполагам, че ще се усещам по-добре, като пречистена ”, показа Милена Стойкова от Раковски. Жената описа, че се чака персонално папата да даде първо причестяване на 40 деца. Внучката на Стойкова е на 13 години, учи в музикално учебно заведение в Пловдив и към този момент се приготвя дружно с други младежи от Раковски за визитата, като репетират песни.

„ Казали са й, че тя ще бъде покрай тях, нещо като дребни телохранители, и тя се вълнува ", споделя Милена. И добави, че най-вероятно пътят на Светия отец в църквата ще бъде отрупан с листенца от рози.

" Моето първо причестяване беше с криле на ангел и бяла кошница в ръце. Имам фотография и още си я вардя, блага ми е. Мисля, че и в този момент с децата ще бъдат по този начин ”, допусна Милена Стойкова.

Дали Светият отец ще кацне с хеликоптер, към момента не е конкретизирано. От съображения за сигурност се допуска, че ще има няколко маршрута и в последния миг ще се избере по кой тъкмо да мине. На 12 януари отец Димитър отпътува за Ватикана, с цел да получи инструкции за посрещането на папата.

Според осведомени, планува се молитва навън, която ще се организира на площад „ България ” и на която се чака да участват близо 100 хиляди католици от страната и Румъния. Отделно папата ще посети и църквите в двата квартала, където ще има срещи с младежи.

„ Ще лъснем града, колкото средства има. Кметът се старае, ремонтира и улици ”, описа Евдокия Матейчина. До 6 май от общината са планували да рехабилитират общо 11 улици, множеството от които са в Раковски, а останалите са в Белозем и Стряма. Жената изясни, че децата, които ще получат първо причестяване персонално от папата, се приготвят интензивно.

„ От три месеца хлапетата вървят всяка събота да учат всичко за Бог. Там се изпитват и получават документ, което значи, че са приели вярата на Христос ", изяснява Евдокия. Било допустимо на 6 май папата да ги препита или поговори с тях.

" Вълнението за тези деца е огромно, тъй като не всеки има достойнството да получи първо причестяване персонално от папата ", споделя дамата. Очаква всичко в деня на визитата на площада и в града да е доста красиво. Притеснява се само от предстоящите близо 100 000 души да се съберат в центъра на Раковски.

„ Аз като видя папата на тв приемника, ставам и го целувам. Не съм виждала до момента Светия отец онлайн. На 88 години съм, по малко ще ходя, само че ще дойда на площада ", изяснява Катерина Балабанска. Да допре папата за шанс, се надява и Ангелина Стоянова. Тя и цялото <210> семейство са решили, че на 6 май ще са на площада.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР