Католическа Ирландия одобри с огромно мнозинство либерализирането на един от

...
Католическа Ирландия одобри с огромно мнозинство либерализирането на един от
Коментари Харесай

Ирландия легализира абортите

Католическа Ирландия утвърди с голямо болшинство либерализирането на един от най-строгите закони за абортите в Европа, демонстрира екзит-пол на извършения през вчерашния ден референдум.
За анулацията на конституционната възбрана върху абортите са дали своят вот с 68% против 32%, съгласно анкета измежду 4000 гласоподаватели, осъществена от социологическата компания Ipsos/MRBI за в. " Айриш таймс ".
Ирландските гласоподаватели трябваше да отговорят дали желаят да се анулира осмата корекция в конституцията на страната, забраняваща абортите. С вота за легализирането на абортите ирландките получат право да прекъсват нежелана бременност до 12-та седмица. Жени, за които раждането съставлява заплаха за живота или здравето, ще имат право да прекъсват бременността си до 24-тата седмица.
Осмата корекция бе призната с референдум през 1983 година Тя слага знак за тъждество сред майката и плода и забраняваше аборт при на практика всички условия. Въпросът е толкоз значим за ирландците, че гласоподаваха даже тези от тях, които работят или живеят в чужбина.
Католическата черква се разгласи против анулацията на поправката с довода, че легализирането на абортите е пряк път към разрешаването на евтаназията. Противниците на абортите се притесняват също, че смяната на конституцията може да докара до изгубването на хора със синдрома на Даун, както се случи в Исландия, където се вършат аборти съвсем в 100% от случаите с признаци на този синдром в ембрионите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР