Като знаем колко напрегнат е съвременния живот, спането изглежда като

...
Като знаем колко напрегнат е съвременния живот, спането изглежда като
Коментари Харесай

Защо сънят е толкова важен за здравето ни

Като знаем какъв брой под напрежение е актуалния живот, спането наподобява като окончателно изгубено и непродуктивно време.

Но това, че спите, не значи, че в действителност си губите времето, тъй като с тялото ви не престават да се случват разнообразни неща. Какви? Художникът Ян Дием е основал тази забавна инфографика, обясняваща интензивността в организма през обособените стадии.

Първият етап е времето сред будното положение и задрямването. Тогава към момента е доста елементарно някой или нещо да ви разсъни. Ако това стане, няма въобще да усетите какъвто и да било позитивен резултат от дребното сън, който сте получили.

Вторият етап е това, което учените назовават " междинен сън " - в него прекарваме по-голямата част от нощта. Тогава мозъчните талази са мудни, кръвното налягане спада и сърдечният темп се успокоява. Именно тогава получаваме нужната отмора, настояват от manager.bg.

По време на третия етап сме в най-дълбоката фаза на съня. Почти всички телесни функционалности се забавят доста и тялото ни почва постепенно да се възвръща. Това е и етапа, през която сомнамбулите вървят, приказват или ядат на сън.

REM стадият е времето, когато изживяваме най-реалистичните си сънища. Учените назовават този сън " абсурден ", защото тялото е отпуснато, само че мозъкът работи все едно сте будни. Мускулите ви са парализирани, а сърдечният темп и дишането имат друга степен на учестеност.

Така даже и да не дарявате на тялото си нужните 8 часа сън на нощ, към този момент знаете какво се случва с него, откакто отпуснете глава на възглавницата.
тагове сън значим здраве
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР