Като започнем от телефонния секретар, минем през навигацията в колата

...
Като започнем от телефонния секретар, минем през навигацията в колата
Коментари Харесай

Защо от гласовите асистенти говорят все жени

Като стартираме от телефонния секретар, минем през навигацията в колата и стигнем до умните асистенти вкъщи, всички те ни приказват с женски глас. В последните версии на някои можем да изберем и мъжки, само че дамските са по дифолт на всички места, тъй като такава е традицията.

Това явно е и печеливша тактика, която колоси като Apple, Android и Microsoft не подминават, макар обвиняванията за втълпяване на полови стандарти. Според съперниците, измежду които и Организация на обединените нации, това ни връща епохи обратно, когато дамите са просто обслужващ личен състав .

А психолози изследват какъв е резултатът на женския глас върху нас като консуматори на всички тези асистенти, които носят и женски имена - Siri, Alexa, Cortana и други.
 Снимка 478909

Според разнообразни проучвания през годините, хората избират да слушат женски гласове на запис . Този извод влиза в любопитна борба с обстоятелството, че дамите по-често са подложени на критика за метода си на говорене, а и думите им по-често не се взимат на съществено.

А още през 1966 година откриватели потвърждават, че хората са по-склонни да схващат вярно дамите, тъй като те артикулират по-добре и имат по-ясен диалект , а не толкоз поради интонацията на гласа им. Разбира се, не е за подценяване и психологическият резултат на майчиния глас, който ни дава верните препоръки и ни кара да се усещаме сигурни.
 Снимка 478910

А в случай че попитаме огромните компании за тяхната позиция, тя наподобява даже по-проста.

От Microsoft изясняват, че са желали да основат помощник и с мъжки, и с женски глас, само че обичайно системите текст-глас са подготвени да се показват по-добре с женски гласове . Затова са се спрели единствено на този вид, написа Fact Company.
 Amazon, Alexa и по какъв начин виртуалният помощник се трансформира в правосъден очевидец
Alexa става очевидец в дело за ликвидиране

Тъмната страна на технологиите

Дори при стратегиите, които трансформират гласа в тест, известността на женските гласове е по-голяма от тази на мъжките. Разбира се, технологиите непрестанно се усъвършенстват, само че фактът, че избираме жена да ни дава ум (или пък ние на нея) не се трансформира изключително .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР