Като всяко нещо в България, шофьорските курсове също са поскъпнали.Ако

...
Като всяко нещо в България, шофьорските курсове също са поскъпнали.Ако
Коментари Харесай

Шофьорските курсове удариха 1200 лева

Като всяко нещо в България, шофьорските курсове също са поскъпнали.

Ако до момента изкарването на шофьорска брошура ни струваше приблизително към 800 лв., то в този момент цената на образованието към този момент доближава 1200 лв., предава

Причина за нарастването са по-високите цени на горивата и електрическата енергия, както и по-скъпите автомобилни масла, аварийни елементи и наеми, които автошколите заплащат.

Някои автошколи обаче резервират старите цени или ги подвигат минимално. Според Красимир Георгиев, ръководител на Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България (АКАБ), по-ниската цена е за сметка на броя часове и качеството на услугата.

Евтиното излиза скъпо

"Някои школи понижават часовете. Ако до момента курсът е бил 31 часа, в този момент става 20. А след това и 10 часа. Всичко е за сметка на качеството. Българинът нормално търси евтиното. Но най-после схваща, че нещата не се получават с евтиния курс. Плаща евтиния курс, след това заплаща още толкоз за спомагателни часове. Накрая като не го научат на нищо, отива в друга автошкола и още веднъж заплаща. Т.е евтиното му излиза прекомерно скъпо. Да не приказваме, че отсам произлизат и корупционни практики. Курсистът като вижда, че не се получават нещата, заплаща на инструктора, който дели с изпитващия ", разясни Георгиев и акцентира на обстоятелството, че тези водачи по-късно са рискови на пътя.

Две категории автошколи

Според Красимир Георгиев, автошколите в България се разделят на две категории. От една страна са изрядните пред държавните институции, а въпреки това - школите в сивия бранш.

"Това са автошколи, в които инструкторът е всичко. Той е началник, инструктор, механически помощник, теоретик и автомонтьор ", разясни Красимир Георгиев.

Във Варна цената се е повишила минимално и е към 900 лв.. Красимир Георгиев обаче недоумява за какво има разлика в цените в другите градове, в случай, че разноските на всички места са идентични.

"Закачалките "

Председателят на АКАБ даде образци с някои порочни практики от страна на автоинструкторите. Подобни практики са постоянно срещани във Варна, съгласно Красимир Георгиев.

"Инструкторът "Иванчо " си е направил уебсайт и написа: Лицензирана автошкола "Иванчо " прави шофьорски курсове. В случая обаче, "Иванчо " няма никакво прави да организира шофьорски курсове. Той просто с персоналната си кола се е закрепил към компания с позволение. Такива хора ги назоваваме "закачалки ". Масово автонструктори стават автошколи. Само че инструкторите не заплащат налози, а школите заплащат, изясни Красимир Георгиев. Той добави, че тези инструктори, които организират образования със личните си коли се възползват и от отстъпката от 25 стотинки при зареждането на гориво - нещо, което юридическите лица нямат право.

"Къде е тук равнопоставеността ", попита Георгиев.

По думите му, повишаването на курсовете не е довело до отлив на искащи да изкарат шофьорска брошура.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР