Като висящи в безтегловност обяви акциите на футболния клуб Левски

...
Като висящи в безтегловност обяви акциите на футболния клуб Левски
Коментари Харесай

Герджиков: Борисов няма права в дружество Левски

Като висящи в безтегловност разгласи акциите на футболния клуб Левски някогашният министър председател и прочут правист Огнян Герджиков. Те са джиросани на премиера Бойко Борисов, само че той няма никакво желание да става акционер, изясни Герджиков пред бТВ.

Той добави, че откакто Борисов не е вписан в книгата на акционерите, той няма права във връзка с сдружението. „ Той не е никакъв акционер, камо ли мажоритарен. Акциите сега са негови, само че правата по акциите – той не може да упражнява “, добави юристът.

Герджиков посочи, че това прекачване е образец по какъв начин не би трябвало се джиросват акции. „ Това би трябвало да се направи на гърба на самата скъпа книга. А доколкото разбирам, това е краткотрайно уверение. Не можем да чакаме от футболни хора да са наясно по какъв начин се правят тези неща “, разяснява още той.

Юристът даде образец с наследството – той посочи, че благосъстоятелност може да се трансферира едностранно, само че след гибелта на донора – човек не е задължен да одобри наследството.

„ Положението е висящо, то не може да продължава дълго. От 2010 година има една нова алинея в закона, която задължава джиратара в седем дневен период да се впише в книгата на акционерите, в случай че желае да го направи. В рамките на този период министър председателят Борисов би трябвало да се разпореди “, уточни някогашният длъжностен министър-председател.

Герджиков сподели още, че няма юридически спънки Борисов да вземе акциите, само че след вписването му в книгата на акционерите – той ще стане мажоритарен акционер, което не е съвместимо с неговия държавен пост, тъй като ще се сътвори спор на ползи.

Юристът посъветва премиера да джироса акциите на различен човек и да се „ разплете възелът “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР