Като вътрешен министър в първото правителство на Бойко Борисов, Цветан

...
Като вътрешен министър в първото правителство на Бойко Борисов, Цветан
Коментари Харесай

Цветанов предал 1 милион досиета за 6 месеца

Като вътрешен министър в първото държавно управление на Бойко Борисов, Цветан Цветанов е предал на Комисията по досиетата към 1 милион папки от Министерство на вътрешните работи.

Това заяви самият той по време на кръгла маса на тематика „ Комисия по досиетата – настояще и бъдеще”, представен от "Дир.бг ". Цветанов подсети, че от приемането на Закона за досиетата през 2006 година до идването на ГЕРБ 3 години никой не е подхванал, каквото е трябвало.

"За 6 месеца успяхме да предадем всички архиви от регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи в страната. Дали Комисията по досиетата извърши своя ангажимент, аз мога да кажа, че през последните години постоянно сме разглеждали докладите за активността й, постоянно се е дискутирала тематиката докога би трябвало да работи Комисията ", сподели още ръководителят на ПГ на ГЕРБ.

"Отново приказваме за предишното. Когато започнахме демократичните промени в България, ние просто искахме да се доближим до стандартите и до модела, който осъществиха нашите другари от Германия. За огромно страдание, през всички тези години, доста бяха посланията, само че малко бяха дейностите за действителното предаване на досиетата, което несъмнено води до въпроса – дали не бяха прочистени някои от тях? Дали това, което след това беше предадено на Комисията по досиетата е всичко това, което е имало към 1989-90 година”, уточни Цветан Цветанов.

Той бе безапелационен, че като демократично общество би трябвало да дадем повече социална поддръжка за дейностите на Комисията по досиетата.

Според Цветанов, би трябвало да бъде подложен на спор и вероятно разширение на обсега на проверяваните лица.

„ В България останаха табу тематиките за банкрута на банковия бранш през 1996-97 година. Кои бяха представители? Дали бяха свързани с някогашната Държавна сигурност? Приватизацията, която беше извършена”, добави още той и прикани всичко това да бъде подложено на полемика по време на кръглата маса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР