Като в тъмно огледало (In the mirror, dimli) – това

...
Като в тъмно огледало (In the mirror, dimli) – това
Коментари Харесай

Тъмното огледало на Теодор Ушев на българска сцена

" Като в мрачно огледало " (In the mirror, dimli) – това е планът, с който Теодор Ушев се показва на българска сцена след 20-годишно скитничество по международните. Нестандартната галерия се открива в 18 часа в Софийската градска художествена изложба.

Всичко в този план е " новаторско " (модерната дума, която се наложи в последните години, с цел да получиш финансиране, в която и да е област) и се прави за първи път в България. Реалността е миксирана. Платната са термични одеяла. Рисунките се движат. Посланията се откриват с ултравиолетови фенери или благодарение на телефона, който става второто ни " АЗ ". Провокацията е на всички места към теб, даже в краката ти. Публиката търси скрити послания, разнообразни гледни точки и всеки открива своята истина, разяснява Ушев.

Освен това всеки има право да прави всичко – да рисува по стените, да снима, да споделя в обществените медии. Казано в резюме - всичко, което е в границите на положителния звук, сподели Ушев, който ще следи " надграждането " на изложбата точно посредством обществените медии.

Раждането на плана

Авторът, който от 1999 година живее и работи в Канада, признава, че надали щеше да получи предложение за галерия в родината си, в случай че не беше стигнал до подножието на " Оскара " за анимационния си филм " Сляпата Вайша " по едноименния роман на Георги Господинов.

Офертата идва от ръководителя на комисията по просвета в Столичния общински съвет Малина Едрева през лятото на 2017 година Тя го предизвика да направи нещо в София. Кандидатства с плана пред фонд " Култура " на Столична община. Получава половината от нужното финансиране.

Останалата част набира от Националния кино ръб на Канада, лични средства, фондация " Моменти ", " Кидс Хаус " и Софийската градска изложба, която дава целия втори етаж за изработката на инсталацията.

Последните три седмици рисува. Термичните одеяла, с които се избавят хора в неволя, се трансформират в платна за изкуство изписани с над 10 000 дребни фигури. Белите стени са изпълнени с послания от Библията.

Да преживееш катарзис

Художникът е " заимствал " структурата на храмовете за инсталацията си с три съществени пространства - притвор, наос и олтар. Идеята е както църквите са място за психотерапия и агитация, по този начин и изложбата да бъде място за внушения, разяснява Ушев. Работата е ненапълно плакатна, само че в спешни моменти хората на изкуството би трябвало да споделят ясно нещата, добави той.

Някои от посланията му участват като текстове в изложбата, само че би трябвало да се търсят с фенерче. Други са показани метафорично посредством рисунките. Те са обединени в " безконечен " анимационен филм - без начало и до безкрайност, който се прожектира от самото начало в продължение на три седмици и всеки ден нещо ще се трансформира.

В " изповедалнята " човек остава самичък, със специфична каска, с която " се гмурва " в миксирана действителност - от цифрови 3D картини и облици, смесени със заобикалящата фена среда. Използва се напълно нов програмен продукт, който даже още не е на пазара. Очилата също са последна дума на техниката и към момента не се продават на европейския пазар, твърди създателят. В слушалките се чуват гласовете на Ангела Меркел, Бойко Борисов, Владимир Путин, Волен Сидеров, Доналд Тръмп, Корнелия Нинова. Но това, което споделят е неясно, тъй като думите са обърнати. Препратката към неразбираемия и подправен език на политиците е недвусмислена.

Целта на инсталацията е да преживееш катарзис и да се замислиш какво ни липсва на нас, българите, тук и в този момент, с цел да имаме религия и да намерим метод " да изплуваме " от тази подправена действителност, сподели художникът.

По думите му, работата е и търсене на истината, на смисъла, тъй като за него всичко в България в този момент е подправено – държавно управление, президент, политици. Надеждата му е в " мислещите " хора със лични визии и позиции, които " вършат нещата " в България да се случват. Те никога не са малко, счита Ушев.

Няма една истина; всичко, от което се нуждаете, е обич, място, откъдето духът ви да полети; да се обичаме, да не сме агресивни; колкото и да е мрачно, постоянно има вяра за светлина – са единствено част от " скритите " послания на Ушев.

Изкуство за мига

Точно след три седмици от инсталацията няма да има и помен и ще изчезне в небитието.
Причината е, че създателят е " създател на мига ", тъй като има вяра във " вълнението, прекарването, страстта ", която ще донесе една галерия, а не в платната в музеите, които назовава " украса ", с най-хубави усеща към техните създатели.

Ушев твърди, че негото изкуство е споделено изкуство, тъй като всеки може да взе участие в него.

Куратор на изложбата е Аделина Филева, а продуцент - Десислава Бинева. Организатори са фондацията " Моменти " и " Кидс хаус ".

Подобна апаратура като идея, само че с други рисунки и наличие, съответстващо на времето и мястото, ще бъде показана в Квебек, Канада през 2019 година и във Франция през 2020 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР