Като цяло ситуацията с COVID-19 е търпима, но се очаква

...
Като цяло ситуацията с COVID-19 е търпима, но се очаква
Коментари Харесай

Проф. Николай Витанов: Като цяло ситуацията с COVID-19 е търпима, но се очаква бавно влошаване

Като цяло обстановката с COVID-19 е търпима, само че се чака постепенно утежняване, тъй като Делта отслабва, а Омикрон не е станал доминантен. Това сподели за Нова телевизия проф. Николай Витанов.

„ Базовото репродуктивно число през днешния ден е 1,11 - т.е. 100 души с COVID-19 заразяват 111. Заразата усилва обсега си, само че цифрата е под 1,3. В областите, където заболеваемостта е висока, кревати към момента има. А там, където е по-ниска – леглата понижават. Вследващите седмици следва Омикрон да стане преобладаващ. Първото нещо, което той ще провокира е постигане на 10 000 случая дневно. Има време това да се случи. Не се чакат внезапни пикове нагоре, тъй като пожарът не гори отмерено. Дори и да има такива, това няма да продължи повече от 2-3 дни”, добави още Витанов.

Витанов удостовери, че направената от него прогноза през ноември е настояща и все още. „ След като Омикрон стане преобладаващ, 2-3 седмици ще бъдем в негов плен. Това ще бъде максимумът, ще стои няколко дни и по-късно ще тръгне надолу. Т.е. упованията са, че през втората половина на февруари ще сме минали максимума и ще вървим надолу”, сподели Витанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР