Като цяло се приема, че кърмата е по-полезна за бебето

...
Като цяло се приема, че кърмата е по-полезна за бебето
Коментари Харесай

Ново откритие може да доведе до формула, която е толкова питателна, колкото и кърмата

Като цяло се приема, че кърмата е по-полезна за бебето от купешките формули. Уви, от време на време (по разнообразни причини) кърменето не е вид за доста дами.

Има светлина в тунела обаче. Ново проучване съумя да откри един от основните съставни елементи, които вършат кърмата толкоз специфична. И в този момент, въоръжени с това познание, учените са  напът да основат усъвършенствана бебешка формула, която ще е също толкоз питателна, колкото и кърмата (включително ще спомага за развиването на мозъка).

Кърмата не съдържа просто калории, които зареждат бебето. В нея откриваме и голям брой други потребни съставни елементи – да вземем за пример бели кръвни телца, които оказват помощ при борбата с инфекциите, както и специфични питателни субстанции, които способстват за построяването на здравословен микробиом в храносмилателната система. Всичко това подтиква растежа, заздравява имунната система и като цяло въздейства удобно на цялостното положение на бебето. Още по-важното в тази ситуация е, че някои съставки наподобява имат и централна роля при развиването на мозъка.

Един от специфичните съставни елементи на кърмата са капчици лой, покрити с мембрана с питателни субстанции, в това число протеини, захари и липиди. Въпреки че не е напълно ясно за какво тези съставки в съдържащата мастни глобули мембрана (MFGM) са толкоз значими, те не се срещат в доста от бебешките формули.

 „ Откриват се от ден на ден доказателства, които демонстрират, че питателните субстанции в мембраната са значими – споделя един от създателите на проучването проф. Джон Коломбо от института Life Span към Канзаския университет. – В хомогенизираната формула капчиците се разпадат и тези питателни субстанции от мембраната нормално се отстраняват.

За да ревизират значимостта на MFGM, учените организират следено клинично изследване върху близо 300 новородени в Китай. Половината от тях са били хранени със общоприета формула, до момента в който другата – с MFGM от крава.

Оказва се, че формулата, обогатена с MFGM, е довела до някои в действителност впечатляващи резултати. Половината от бебетата, които са я приемали, са имали доста по-висок резултат във връзка с своето невроразвитие от 4- до 9-месечна възраст. Умението им да задържат вниманието си също е било усъвършенствано (на 1 годинка). Отчетени са и малко по-добри езикови умения на 18-ият месец от развиването им. На фона на всичко това са имали и по-малко проблеми със стомашно-чревния такт и дихателната система.

Проучването на MFGM е към момента в зората си, така че учените не са сигурни за естеството на асоциацията с когнитивното развиване. Въпреки това връзката е впечатляваща и са нужни още изследвания по тематиката.

Източник: Journal of Pediatrics

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР