Като цяло Европа ще страда от засушавания, които ще станат

...
Като цяло Европа ще страда от засушавания, които ще станат
Коментари Харесай

София да се готви за екстремни жеги и суши

Като цяло Европа ще страда от засушавания, които ще станат до 14 пъти по-страшни от следените до през днешния ден

Знаково проучване на всички 571 огромни европейски градове сподели, че въздействието на наводненията, сушите и горещите талази в интервала 2050-2100 година ще надвиши всички досегашни прогнози. Проучването, дело на Нюкасълския университет, за първи път проучва измененията в наводненията, сушите и горещите талази за всички европейски градове, употребявайки всички налични климатични модели. София ще е измежду най-засегнатите градове, демонстрира проучването, представено от GreenTech.bg.
Публикувано в академичното списание Environmental Research Letters, изследването демонстрира:
утежняване на горещите талази във всички 571 града в Европа
увеличение на засушаванията, изключително в Южна Европа
увеличение на речните наводнения, изключително в северозападните европейски градове
евентуално увеличение на всички метеорологични закани при множеството европейски градове

Използвайки прогнози от всички налични климатични модели (свързани със сюжета RCP8.5, което значи 2,6°C до 4,8°С увеличение на световната температура), екипът е построил три вероятни сюжета за бъдещето на климата в Европа – скептичен, междинен и оптимистичен. Дори и най-оптимистичният обаче планува увеличение на дните с топлинни талази по едно и също време с повишаване на оптималните температури и то във всички европейски градове.
Южноевропейските градове ще страдат от най-големите нараствания в броя на дните с горещи талази. Централноевропейските градове ще страдат от най-голямо повишаване на температурата по време горещини – с 2°C до 7°С в оптимистичния сюжет и с 8°C до 14°C при " високия " сюжет.
Що се касае до сушите и наводненията, при " ниския " сюжет засушванията ще обиден единствено южноевропейските градове, до момента в който речните наводнения ще се утежняват единствено в северозападните.

Като цяло Европа ще страда от засушавания, които ще станат до 14 пъти по-страшни от следените до през днешния ден.
" Въпреки че южноевропейските райони са приспособени да се оправят със сушите, степента на смяна може да се окаже оттатък " точката на изкривяване ", разяснява доктор Селма Гуереро, водещ създател на отчета. Освен това за множеството градове сушата идва в комплект с набор дт други климатични рискове. Това " акцентира забележителното предизвикателство, пред което са изправени градовете, когато става дума за ръководството на климатичните опасности ".

Дъблин, Хелзинки, Рига, Вилнюс и Загреб евентуално ще изпитат най-крайното нарастване на наводненията. При сюжета с висока степен на влияние няколко европейски града могат да се окажат изправени пред над 80% нарастване на пиковите речни покачвания, в това число Сантяго де Компостела в Испания, Корк и Уотърфорд в Ирландия, Брага и Барселос в Португалия и Дери/Лондондери в Обединеното кралство.

Стокхолм и Рим ще отчетат най-голямото нарастване на броя на дните с топлинните талази. Прага и Виена би трябвало да чакат най-голямото нарастване на оптималните температури по време на топлинни талази.

Лисабон и Мадрид би трябвало да се готвят за най-голямото нарастване на честотата и силата на засушаванията.

Атина, Валета, Никозия и София ще изпитат най-силните едновременни нараствания на сушите и горещите талази по едно и също време.

Прогноза за климатичните екстреми в Европейските градове:

Наводнения:

Дъблин
Хелзинки
Рига
Вилнюс
Загреб

Горещи талази:

Атина
Никозия
Прага
Рим
София
Стокхолм
Валета
Виена

Суша:

Атина
Лисабон
Мадрид
Никозия
София
Валета
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР