Като тотален провал на правителството на Кирил Петков определиха пред

...
Като тотален провал на правителството на Кирил Петков определиха пред
Коментари Харесай

Анализ: 85 дни тотален провал на кръга „Петков“ 


Като цялостен неуспех на държавното управление на Кирил Петков дефинираха пред “Труд” първите 85 дни от ръководството на четворната коалиция политолози, интелектуалци, финансисти и специалисти по сигурността. В декларация ГЕРБ оповестиха в Народното събрание, че ще работят като безкомпромисна съпротива и желаеха оставката на кабинета.

Буквално часове след острата позиция на партията на Бойко Борисов, безпощадни рецензии към Петков и компания насочи и президентът Румен Радев. Държавният глава, който конструира държавното управление на “Промяната”, отбрани офицерите от НСО за снежните топки по премиера на Шипка. “Няма пробив в сигурността. Има пробив в здравия разсъдък.

Не е работа на НСО, не е работа на ДАНС, не е работа на Министерство на вътрешните работи да рият сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за вероятни провокации и да подсигуряват неговата сигурност. Те това и направиха, а той взе че им “благодари”, сподели Радев. Той направи забележка и на транспортния министър Николай Събев, че не му влиза в работата да прави оценка НСО.

А по-късно насочи и директни обвинявания към Кирил Петков, изясни му, че не се прави координационен щаб 10 дни откакто е почнала войната. Припомни на държавното управление, че има единна национална система за ръководство на рецесии, която дава логаритъм за деяние.

Финансисти и икономисти дадоха образци с тока за бизнеса, който стигна рекордните 1170 лева /MWh, а държавното управление е основало цялостен безпорядък в енергийния бранш и страната е изправена пред тежка рецесия. Официалната годишна инфлация за 12-те месеца до края на януари надмина 9%, а до края на февруари несъмнено приближава рекордните 10 на 100.

В взаимозависимост от потреблението на всяко домакинство персоналната инфлация е доста по-висока. Същевременно държавното управление не подхваща никакви ограничения, с цел да ограничи покачването на цените, разясниха икономисти.

Правителството на Кирил Петков даже способства за покачването на цените като забави обезщетенията за бизнеса поради скъпия ток, а постави и таван на обезщетенията от 250 лева за мегаватчас. В резултат през последните месеци компаниите подвигат цените, а чак по-късно получават дребни обезщетения. Средната цена на тока за бизнеса на енергийната борса в сегмент “Ден напред” за 8 март е 839, 61 лева /MWh, а в някои часове надвишава 1170 лева /MWh, което е безспорен връх. Поскъпването на тока става в случай, че България изнася електрическа енергия, а разноските за производството ѝ не са се трансформирали значително.

На 1 януари бензинът А95 струваше 2, 41 лева за литър, а в този момент е приблизително 2, 82 лева Това е повишаване със 17%. За същия интервал и дизелът е поскъпнал със 17% до 2, 88 лева за литър. В резултат, с цел да напълнил приблизително огромен контейнер на автомобил от 55 литра, би трябвало да дадем 158 лева Хлябът към този момент коства близо 2 лева и то за разфасовки от 700-800 грама. Хлябът нараства, макар че страната ни има ресурси от пшеница за две години и половина. На фона на тези нараствания всички търговци лавинообразно подвигат цените без държавното управление да се пробва да стопира процеса.

Коментар направиха и специалисти по сигурност, които бяха от безапелационни, че на фона на тежките стопански и финансови проблеми в Министерство на вътрешните работи се е завърнала милиционерщината. Бойко Рашков мести като пионки неговите подчинени от спецслужбите, считат специалисти по сигурността.

Рашков стана длъжностен вътрешен министър още в първото държавно управление, назначено от Румен Радев и остана на този пост до момента. Рашков отвори фронт и на прокуратурата и то по една елементарна причина - неговите следствия не водят до на никое място, неговите служители на реда, пратени да работят по политически поръчки като полицаи, не могат да съберат и едно годно доказателство. Огромните разкрития и афери за парцели на магистрати в чужбина, за “Булгаргаз” и прочие се оказват кьорфишеци. Затова на Рашков му е по-лесно да трансферира виновността от своите недоучили дознатели на прокуратурата и персонално на основния прокурор Иван Гешев.

Едва ли има по-голям гаф в новата българска история от този министър-председател, който би трябвало да държи надзор над цялата репресивна държавна машина на изпълнителната власт, а носи директория от 588 страници вестникарски отрязъци в прокуратурата. А когато от прокуратурата желаят данни от всичките служби на Министерство на вътрешните работи, оттова им дават 8 страници, считат експерти от бранш “Сигурност”.

Борислав Цеков, лекар по конституционно право: Развихри се непотизъм и шуробаджанащина в незапомнени мащаби
Оценката на ръководството не се свежда единствено до последните 3 месеца, а би трябвало да обхване последната година. Цяла година към този момент ръководи една политическа структура, която включва кръговете към президента, двете негови служебни държавни управления с министър председател Стефан Янев и сегашното държавно управление на Кирил Петков, който преди този момент беше длъжностен министър.

Петков е интегрална част от тази структура. Помним, че беше продуциран от президента, който съобщи: “ако имаше повече министри като господин Кирил Петков, България щеше да наподобява по различен начин”. Също от Стефан Янев, който намерено съобщи в медиите, че ще гласоподава за Петков.

Това е една политическа структура, без значение от вътрешните ѝ спорове. За страдание на българските жители, които заслужено чакаха същинска политическа смяна през последната година, такава не се случи. Ако има смяна, тя е от неприятно към по-лошо - от едно дискредитирано ръководство (на ГЕРБ) към едно некомпетентно ръководство.

За една година не съумяха да разработят и внесат в Европейска комисия съответен проект за възобновяване и в този момент България не получава никакви европейски средства по тази линия. Системно натрупат държавен дълг. Развихри се непотизъм и шуробаджанащина в незапомнени мащаби. Резултатите от битката с корупцията са нулеви, дори изпаднахме надолу в класациите на “Трансперънси интернешънъл”. Липсват съответни ограничения против енергийния потрес и инфлацията. Държавата е в застой, а в този момент в сериозната обстановка с експанзията на Русия против Украйна, държавното управление излъчва безредица.

Костадин Паскалев, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия: Провалът е в енергетиката, войната в Украйна и обществените обезщетения
Първо, държавното управление тежко се провали в връзката. Този неуспех има много неприятни последствия за самото държавно управление, тъй като хората, които го поддържат и имат вяра в дейностите му, сега са тежко разколебани, дори някои са и безапелационни негови съперници.

Темите са главно три - енергетика, войната в Украйна и обществените и икономическите обезщетения за хората.

Има много неприятни и спорни изявления, в това число и от едно и също лице като представител на държавното управление. Основно това е министър председателят, несъмнено. Но има и други представители на държавното управление, които позволяват такива неточности.

По отношение на енергетиката считам, че това, което трябваше да се направи в самото начало, е единност в договорите за изкупуване и продажба на електрическа енергия, когато става въпрос за медиатори. Не разясня самата борса. Не може да има дълготрайни контракти и в същото време да има ежедневна смяна на цени и то с по 50 %. Това води до изключителна неустойчивост и неспособност за осъществяване на договорите и трябваше да бъде планувано от държавното управление и да се вземат съответните ограничения, в това число и от самостоятелните държавни органи в лицето на КЕВР.

По отношение на социално-икономическите дейности държавното управление направи две глупави стратегически неточности. Едната е обвързвана с това, че Плана за възобновяване не беше препоръчан на обществото за коментар, от една страна. От друга страна, оперативните стратегии са умрели сега, те не работят. И въпреки това, съответните програмни документи за сегашния програмен интервал, от който към този момент измина една година, изобщо не са утвърдени.

Т. е. нито бизнесът, нито обществените институции, нито хората могат да възнамеряват нещо в тази посока. Разчитат на личните си средства и благоприятни условия, а в изискванията на рецесия и галопиращи цени това е много мъчно. Очевидно има една неустойчивост, с която държавното управление не можа да се оправи.

За войната не желая да приказвам в елементи, само че желая да кажа единствено едно. Анализът би трябвало да стартира от 2000 година и да ни докара до през днешния ден. За да кажем какво мислим, по какъв начин го мислим и за какво го мислим. Защото войната е неприемлива средство за решение политически въпроси, само че въпреки това непрекъснатият безразсъден неаргументиран напън не води до нищо положително, а докара до война.

Тодор Балабанов, ръководител на Общински съвет-Варна: Нанесоха огромен удар на общините
За малко време ръководещите натрупаха доста негативи, част от които касаят общините. На фона на фрапантния скок на цената на електрическата енергия първо отхвърлиха дотации и доста обитаеми места останаха на мрачно през нощта, а по-късно заплашиха кметовете с инспекции на АДФИ. Приетият държавен бюджет за 2022 година нанесе огромен удар на общините поради фрапантно орязаните средства за финансови разноски.

Спират се вложения в инфраструктурни, обществени и просветителни планове, част от които са подготвени за осъществяване. Варна ще получи едвам 3 млн. лева Те няма да са задоволителни за укрепването на свлачището на “Трифон Зарезан”, което блокира панорамния път за курорта Златни пясъци, за реконструкцията на крайезерната ул. “Девня”, за построяването на Индустриалната зона, чийто старт чакаме от 1 година.

Проф. Тодор Галунов, учител по политология във ВТУ: Кабинетът се мъчи с властта, която не му е по размер
Кабинетът се оказа прекомерно неопитен съвсем във всички сфери. Създава се усещане, че се мъчи с властта и тя не му е напълно по размер. На първо място неуспехът на актуалното държавно управление е в региона на цените на горивата и енергоносителите. Не мисля, че ръководещите съумяха да овладеят и здравната рецесия.

Не виждам промени в модела на опазване на здравето и всяка друга рецесия, ще ни откри още веднъж неподготвени. От позиция на Северна Македония също няма достижения, а по-скоро има зацикляне и неизясненост. По въпроса за стабилността на Правителството също обстановката не е добра. Има напрежение в обединението и това се усеща.

Кадровата рецесия е налице. Основната политическа групировка “Продължаваме промяната” няма задоволително готови фрагменти. Говори се накратко, вършат се неточности. Няма готови лица, които да показват аргументирано концепциите, даже и те да не са чак толкоз неприятни.

Владимир Каперски, публицист и държавник от Благоевград: Създава се усещане за разнобой във властта
Създава се усещане за неприемлив разнобой в държавното управление - Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия в действителност са на страната на Русия, а останалите сътрудници упорстват да се следва твърдо и поредно линията на Европейски Съюз и НАТО.

Крайно рисково е в изискванията на тежки военни дейности близо до границата на България да се желае оставката на основния прокурор на републиката, освен това в миг, когато прокуратура осветли съветски шпиони - без да бъда юрист на господин Гешев, считам, че кадровата промяна не е същността на правосъдната промяна.

За невижданото повишаване на цените на всичко в България, нещата са пагубни, основава се чувството, че тази рецесия се разраства неконтролируемо, а това с изключение на, че основава мощно обществено напрежение, нанася и удар по националната сигурност.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР