Като токсични закони и геноцид определиха положението с персоналните пенсии

...
Като токсични закони и геноцид определиха положението с персоналните пенсии
Коментари Харесай

Родители определиха процедурата за наследствени пенсии за деца като геноцид

Като токсични закони и геноцид дефинираха ситуацията с персоналните пенсии за деца с умряли родители двама души, претърпели загубата на половинката си. Причината – практическа неспособност да се даде наследствена пенсия за деца-сираци.Всяка една от тези пенсии първо би трябвало да се утвърди от общината, а по-късно – да бъде гласувана от Министерския съвет. А с цел да отговаряте на изискванията за приемане на такава пенсия, би трябвало приходите на родителя да са под минималния застрахователен приход (бел. ред. - 75 лв. на месец), споделя пред Нова телевизия Златина Хаджипанайотова, която е претърпяла загубата на брачна половинка си.Борислав Петров, чиято брачна половинка е умряла като студентка, изясни, че няма по какъв начин родител, умрял доста млад, да получава пенсия на база "трудов стаж " – друго от условията, защото умрелият още не е могъл да стартира да работи. Самият Петров пък имал осигуровки на 150 лв., тъй като бил майстор-занаятчия и това се смята от страната като задоволително.
Другият наскърбен родител – Златина Хаджипанайотова, изясни, че мъжът ѝ, който бил с тежка диагноза, трябвало да прекара последните си дни в частен дом, тъй като държавното опазване на здравето не приемало "пътници ".Работещите хора в тази страна сме дискриминирани, безапелационни са Борислав и Златина.Според Кодекса за обществено обезпечаване (КСО), деца, изгубили родител, имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването ѝ, в случай че учат - за периода на образованието, само че не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, в случай че учат и в случай че са се инвалидизирали до 18-годишна, надлежно до 26-годишна възраст. При осиновяване осиновените деца нямат право на пенсия от рождените си родители и назад, с изключение на в случаите, когато родителят на осиновения е брачен партньор на осиновителя.
Минималният размер на наследствената пенсия е, както следва:- от 1 януари до 30 юни 2018 година - 150,00 лева.;- от 1 юли до 31 декември 2018 година - 155,70 лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР