Като типични градски foodie-та, ние винаги търсим нови неща, които

...
Като типични градски foodie-та, ние винаги търсим нови неща, които
Коментари Харесай

Бао Бънс - новата слабост на всички градски хора

Като типични градски foodie-та, ние постоянно търсим нови неща, които да опитаме. Нови усети, нови места, нови кулинарни провокации.

Така попаднахме и на невероятните вкусотии, за които ще ви разкажем през днешния ден. Те не са нещо ново за нашия пазар, само че от скоро се трансфораха в обсесия за всички фенове на кулинарната просвета.
 Уволненият шеф на парк „ Рила “: Махнах джиповете до езерата 18 окт 2022 | Уволненият шеф на Национален парк „ Рила “ Владимир Милушев даде уточнения за аргументите, довели до...
Днес ще отпътуваме до отдалечен Тайван, с цел да забележим от близко какво съставлява един от най-обичаните сандвичи, трансформирал се в основен воин на уличната храна.

Гуа Бао, или прочут още като азиатската версия на бургера, ще ви накара да го поискате единствено при типа му. В основата му стои нежното приготвено на пара хлебче Бао Бънс, допълнено от хрупкави свински гърди, мариновани зеленчуци, кориандър и натрошени фъстъци.



До този миг прочут единствено в Азия, сандвичът става прочут първо в Америка през 2004 година, когато корейският готвач Дейвид Чанг стартира да предлага своя лична версия в ресторант в Ню Йорк. Успехът му е толкоз огромен, че това се трансформира в едно от най-известните ястия на Чанг, с което той се и прочува.

Но същинският възторг към Гуа Бао настава няколко години по-късно, щом се появява по градските улици, трансформирайки се в обичана на мнозина бърза храна.

Преди да стигне до Съединени американски щати обаче, историята на азиатският бургер стартира от крайбрежните региони на провинция Фудзиен в Китай. Местните приготвяли и консумирали Гуа Бао за специфични мотиви. Или по-точно - когато дъщерята в фамилията се омъжи.

В Тайван ястието е пренесено от китайски имигранти. В свободната тирада то се среща под разнообразни наименования, едно от които в превод значи " тигър захапва прасе ". Причината е, че хлебчето наподобява на разтворената уста на хищника, а съществена част от плънката е формирана от свинско месо.

Тайванците пък правели Гуа Бао, с цел да отпразнуват края на Лунната година, който по лунния календар се пада на 16 декември. Формата на хлебчето наподобявала тази на кюлчета злато, символизиращи благосъстоянието и шанса през новата година.



Макар другоземен, Гуа Бао става обичан на мнозина и се трансформира в същинска класика в своята категория. Причината за това може би се дължи на концепцията, че всяка нация има собствен обичаен сандвич, което съкратява дистанцията сред хората. Така се доверяваме по-лесно на новите усети и сме склонни да опитваме непознати комбинации.

За разлика от американските бургери обаче Гуа Бао има лека текстура на хлебчето, което с изключение на вкусовите си качества, оказва помощ на плънката да остане в сандвича до самият край, а не в чинията (ако въобще имате такава). Предимствата му напълно не свършват дотук, тъй като след популяризацията си азиатското ядене стартира да еволюира, а по този начин то става налично и за най-капризното небце.

Пълнежът на сандвича през днешния ден се среща във всевъзможни вариации - от фино нарязаното и неовкусено свинско месо с линии прясна краставица до пилешко с хрупкави репички. Модерните опити стигат до такава степен, че в Гуа Бао към този момент може да откриете пилешки крилца в тайландски жанр, говеждо месо с гъбен сос или пиле с италианско песто.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР