Като техническо достижение в преработването и кондиционирането на радиоактивни отпадъци,

...
Като техническо достижение в преработването и кондиционирането на радиоактивни отпадъци,
Коментари Харесай

Съоръжение за плазмено изгаряне влиза в експлоатация на площадката на атомната електроцентрала „Козлодуй“


Като техническо постижение в преправянето и кондиционирането на радиоактивни боклуци, на територията на атомната електроцентрала „ Козлодуй “ в България беше въведено в употреба оборудване за плазмено изгаряне. Първите действия бяха показани на донорската общественост на Асамблея на страните донори* през днешния ден (10 юли). Това заяви на Интернет страницата си Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Съобщението съдържа подробна информация за инсталацията.

Използвайки плазмена технология, оборудването доста ще понижи размера на ниско- и средноактивните радиоактивни боклуци от блокове 1-4 на АЕЦ „ Козлодуй”, които бяха спрени от употреба, и блокове 5 и 6, които са в употреба.

Съоръжението за плазмено изгаряне е с продуктивност до 250 тона годишно. В положение на плазма металите се разтопяват и окисляват. Бетонни боклуци, пясък, неорганични материали, изолации, като например минерална каменна вата и азбест, се разтопяват. Те се преобразуват в химически инертна и аморфна стъкловидна шлака. Течностите и органичните материали се изпаряват, тъй че крайният артикул е неорганичен.

Технологията разрешава преправяне на отпадъците с най-малък риск за радиоактивно замърсяване. Тъй като крайната форма на отпадъците не съдържа органични субстанции и течности, тя ще дава отговор на строгите условия за качество и резистентност при дълготрайно предпазване или погребение. Също по този начин, исторически радиоактивни боклуци, кондиционирани в битумна или циментова матрица, могат да бъдат наново преработвани в оборудване за плазмено изгаряне, което прави новата технология евентуално необятно използвана освен в Козлодуй.

На територията на българската атомна електроцентрала са ситуирани шест реактора, създадени в някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Блокове 1 до 4 са вид ВВЕР-440, които понастоящем са в развой на извеждане от употреба, финансиран от интернационалната донорска общественост, отпред с Европейския съюз (ЕС), посредством Международния фонд за подкрепяне извеждането от употреба на блокове 1-4 на АЕЦ „ Козлодуй” (МФК), управляван от Европейска банка за възстановяване и развитие. Блокове 5 и 6 са водо‑ водни енергийни реактори вид ВВЕР-1000, които са в употреба.

Съоръжението е построено от консорциум сред Iberdrola Ingenierнa y Construcciуn (Испания) и Belgoprocess (Белгия), като Iberdrola е проектно‑ конструкторската компания, а Belgoprocess – снабдител на технологията. Общата стойност на оборудването е към 31 млн. евро, като 30% от тях са финансирани от държавното управление на Р България, а 70% от МФК. То ще бъде експлоатирано от Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци “ (ДП РАО), което дава отговор за извеждането от употреба на блокове 1-4 на АЕЦ „ Козлодуй” и за построяването на националното вместилище за ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци.

----------------------------------
* Международен фонд „ Козлодуй “ е основан през 2001 година с Рамково съглашение сред Европейска банка за възстановяване и развитие и Република България. Повече от 900 млн. евро са отпуснати в огромна степен от Европейската комисия, както и от Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Холандия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство. Фондът финансира и съфинансира планове по извеждането от употреба в Козлодуй и планове по възстановяване и модернизиране на секторите произвеждане, транспорт и систематизиране на сила в България. Наред с това, Фондът финансира ограничения за енергийна успеваемост, като да вземем за пример рехабилитацията на топлофикационната мрежа в градовете София и Пловдив.

Съоръжението за плазмено изгаряне бе показано пред участниците от страните донори в това число посредством къс видеофилм /българска версия/.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР