Като си помислим за рекламите в условията на настоящата пандемия,

...
Като си помислим за рекламите в условията на настоящата пандемия,
Коментари Харесай

„Смятаме, че трябва да знаеш“

Като си помислим за рекламите в изискванията на актуалната пандемия, какво сме видели досега? Брандовете от ден на ден се приспособяват към тази неповторима обстановка, а рекламната промишленост предлага още и още рекомендации за това по какъв начин да постъпят клиентите ѝ в този необикновен миг.

Една организация показа наложителния главен принцип на фирмите – те би трябвало да се вслушат в полемиката, да знаят каква е и каква не е тяхната роля и да схванат по какъв начин се трансформират потребностите и нормите на хората, с цел да им бъдат от изгода. Компаниите, изпълнили тези правила, създавали най-хубавата и най-релевантната работа, която нямало да ужаси потребителите. Този съвет е добър, само че би трябвало да е обвързване, даже когато не сме в разгара на рецесия.

В момента рекламите се състоят от три детайла – деяние, информация и поддръжка.

Реклама вид „ Правим нещо “

Да стартираме с действието. Даряване на пари, произвеждане на медицински материали, подкрепяне на чиновници или консуматори финансово. Голяма част от фирмите се насочиха към тези действия и пробват да ги споделят, само че без да наподобява като че ли се хвалят с тях.

Hyundai да вземем за пример стартира специфична застрахователна стратегия, сходна на тази от 2009 година, с която да помогне на свои клиенти, застрашени от уволняване или с финансови усложнения. Ford смъкна плануваните за месец март реклами и бързо ги размени с такива в подтекста на събитията, с които увери всички, че ще им даде повече време да платят отговорностите си към компанията.

Реклама вид „ Смятаме, че би трябвало да знаеш “

В тази категория влизат тези марки, които след разпространяването на болестта прецизираха, че потребителите ще продължат или няма да продължат да има достъп до техните артикули и/или услуги. Пример в това отношение можем да дадем с Microsoft, който подсети на потребителите, че могат да употребяват софтуера Teams, с цел да организират работните си срещи във виртуалното пространство, до момента в който работят от у дома. Burger King сътвори два криейтива, свързани с положителното здравословно положение, а Domino’s увери, че продължава да извършва доставки.

Реклама вид „ С теб сме “

Други взеха решение да заложат на демонстрацията на поддръжка към нарежданията за съблюдаване на обществена отдалеченост, носене на маски и други. От Jack Daniel’s към този момент разгласиха спот с резултата на обществената дистанциям, Nike и Guinness също увериха потребителите, че не престават да бъдат до тях.

От тези три характерни спешни категории поддръжката е тази, посредством която маркетолозите могат най-добре да се скрият зад прочувствената операция. Колкото повече не престават да я употребяват обаче, толкоз по-трудно ще става да разчитат на този вид реклама – рано или късно ще би трябвало да създадат и нещо друго.

В момента фирмите научават едни от най-ценните си уроци – както за самите себе си, по този начин и за аудиториите си. Това евентуално ще докара и до рационализиране в рекламата за по-доброто на всички нас.

Джеф Биър за Fast Company
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР