Като се има предвид броят на работниците, които не могат

...
Като се има предвид броят на работниците, които не могат
Коментари Харесай

Заслужава ли си да последвате вашия шеф

Като се има поради броят на служащите, които не могат да понасят своите ръководители, в случай че сте случили на добър началник, би трябвало да бъдете извънредно признателни за опцията и да се считате за късметлии.. Ако обаче един ден този страховит началник реши да напусне работа и да се реалокира в друга компанията, то първата ви реакция най-вероятно ще бъде да пандизите очи с вярата, че сънувате призрачен сън, който ще свърши, когато още веднъж отворите очи.

Загубата на добър началник постоянно е сложна за преглъщане. Какво обаче ще стане, в случай че шефът ви цени толкоз високо, че взема решение да ви предложения да го последвате в новата му компания? Заслужава ли си да напуснете и да го последвате или е по-добре да запазите сигурното си място и да се надявате, че новият ви началник няма да бъде ужасяващ?

И двата разновидността имат своите изгоди и дефекти. Ето и част от тях:

Ползи

Ако шефът ви успее да ви уреди работа в новата компания, има няколко положителни аргументи да приемете неговото предложение.

На първо място, преместването ще ви разреши да запазите равнището на схващане, доверие и почитание, което сте построили с вашия началник, вместо да започнете целия развой изначало с нов и чужд управител.

Ако имате опцията да продължите да работите под директния контрол на вашия началник, вие ще получите несъмнено успокоение и независимост на деяние, които идват с познаването на неговия жанр на ръководство. Ако решите да останете в актуалната си работа, рискувате да попаднете на началник, чиито управнически метод може да сътвори търкания с вашия метод на работа.

Освен това, следвайки вашия началник на ново място вие си осигурявате човек, който да се застъпи за вас, в случай че нещата не потръгнат добре през цялото време. Ако не се славите с най-хубавата известност в актуалната ви работа или просто имате потребност от ново начало, напускането на работа и приемането на предлагането на вашия началник може да открие огромни благоприятни условия пред вас.

Недостатъци

Решението да последвате вашия началник на новата работа обаче не постоянно е най-хубавият избор за вас. Ако харесвате актуалната си работа, преместването на ново място носи със себе си редица промени, които в последна сметка може да не ви харесат. Например, може да откриете, че даже и да сте щастливи от опцията да продължите да работите с вашия началник, може да останете разочаровани от фирмената просвета на новото място или други аспекти на работата, които не ви харесват. По тази причина преди да вземете дефинитивно решение би трябвало да прецените кой риск си коства да поемете – да останете и да дадете опция на новия управител или да напуснете дружно с вашия началник и да се надявате, че ще сте щастливи в новата работа.

Друг аспект на решението, който би трябвало да вземете поради, е опцията отношението на вашия началник към вас и неговия жанр на ръководство да се трансформират, откакто той се приспособи към новата среда. Може би шефът ви е бил подкрепящ, еластичен и грижлив водач с помощта на изискванията и събитията, които е предложило вашето работно място. Ако новата работа на вашия началник е по-натоварваща и включва повече отговорности и условия, отношението му към вас може да се промени фрапантно.

Освен това, в случай че вземете решението да напуснете работа дружно с вашия началник, би трябвало да се уверите, че новата позиция, която ви се предлага, е най-малко на същото равнище, като тази която сте заемали досега, в случай че не на по-високо. Последното нещо, което желаете, е да извършите крачка обратно във вашата кариера единствено и само, с цел да продължите да работите с шефа, с който сте работили до в този момент. В същия ред на мисли, уверете се, че заплащането и облагите, които предлага новата позиция, не отстъпват на тези, които сте имали на предходното работно място.

Въпреки че напускането на работа дружно с шефа е ход, който може да помогне за вашето професионално развиване, вероятността той да има противоположен резултат и да ви навреди не е по-малка. Ако не сте подготвени да напуснете сегашния си шеф или сте разбрали, че позицията, заплатата и облагите, които ще получите на новото работно място, не могат да се съпоставят с тези, които имате сега, не се отчайвайте. В края на краищата, мениджърът, който ще размени вашия началник, може да бъде човек, от който да научите нещо ново и с който да свикнете и даже да се привържете с времето. Ако имате шанс, той може даже да се окаже по-добър началник от този, който е заменил.

По материал от FastCompany.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР