Като създават карти мозъците на почти 1000 мъже, жени, момчета

...
Като създават карти мозъците на почти 1000 мъже, жени, момчета
Коментари Харесай

Откровените разлики в начина на свързване на мъжкия и женския мозък

Като основават карти мозъците на съвсем 1000 мъже, дами, момчета и девойки, невролози съумяват да покажат сериозните разлики в метода, по който мъжкият и женският мозък са свързани - когнитивните вариации, които могат да ни оказват помощ да разберем за какво мъжете и дамите се оправят по-добре с разнообразни задания, написа Mashable.

Разбира се, всички ние знаем, че мозъците ни нямат в действителност жици и че не сме свързани по същия метод, по който и технологиите. Но тази прилика не е изцяло безполезна, защото избрани елементи на мозъка ни са свързани с нещо като нервна електронна платка. Тези връзки могат да бъдат открити на структурни свързани карти, като тази към анонса на сегашния материал.

Структурните връзки се основават благодарение на дифузионен магнитен резонанс и дават на невролозите невъобразим до момента взор към най-закътаните работилници на човешкия мозък.

Именно за да открие освен това за морфологичните разлики сред мъжкия и женския мозък, екип от Университета на Пенсилвания организира в детайли проучване на 949 души от разнообразни полове и възраст.

Резултатите демонстрират, че женският мозък е доста по-свързан сред лявото и дясното полукълбо, до момента в който при мъжкия мозък като цяло връзките са по-силни сред предната и задната част. Казано с други думи, женският мозък наподобява усъвършенстван за връзка сред двете полукълба, а мъжкият - за връзка в границите на едно полукълбо. Тези структурни промени стават в ранна възраст, което изяснява за какво още в юношеските години се демонстрира разграничение в мъжкото и женското държание. Според учените отново тук може да се крие обяснението за какво дамите имат по-добра памет и обществени умения, а мъжете имат по-добри двигателни и пространствени качества. Пак разликите във връзките в мозъка стоят зад това, че мъжете са по-способни да се оправят с една задача, до момента в който дамите са по-добре устроени за така наречен мултитаскинг или работата по няколко задания по едно и също време.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР