Като състезателка на варненския Черно море и впоследствие на Приморец“

...
Като състезателка на варненския Черно море и впоследствие на Приморец“
Коментари Харесай

Валентина Куюмджиева: Световните и европейските ни шампиони също заслужават пожизнени премии

Като състезателка на варненския „ Черно море ” и след това на „ Приморец “ (Аксаково), Валентина Куюмджиева е международна и европейска шампионка в тройка дами в противоречивата акробатика и носителка на два бронзови медала от Световната купа в интервала 1980/1981. Заслужил занаятчия на спорта. От 1992 до 2012 година работи като треньор и учител във Франция.

Преди месеци Валентина сътвори в обществената мрежа групата „ Световните първенци на България за почтено отношение от страната ”, в която към този момент членуват към 1400 международни и европейски първенци и медалисти, треньори, спортни деятели и публицисти. Сред тях са имена като Мария Гигова, Георги Мърков, Антон Коджабашев, Кубрат Пулев, Боряна Стоянова, Стефан Ботев, Михаил Таков, Златан Ванев, Димо Тонев и още доста други митове на българския спорт.

По концепция на Валентина Куюмджиева, от името на инициативния комитет на групата бяха импортирани две оферти в Народното събрание за разпределяне на пожизнени месечни награди на международните и европейски първенци и медалисти на България и техните треньори, при мъжете и дамите. Както е известно, с такива награди преди години страната възнагради всичките ни олимпийски първенци и призьори и треньорите им.

„ Идеята и основаването са моя самодейност, само че както споделя българската сентенция, " една птичка пролет не прави "! От самото начало до мен зад идеята безусловно застана и господин Петър Пейчев, предприемач, правист по обучение и мой непосредствен другар. Двете оферти за смяна на Проектозакона за физическото образование и спорт са готови с неговата юридическа подготвеност, а също и с мощната поддръжка на инициативния комитет и българските спортисти ”, разкри за „ Народно дело Седмицата ” Валентин Куюмджиева.



„ Целта на групата е завръщане на българския спорт в международния хайлайф, там където беше преди години. Това може да стане, откакто се стимулират децата, и да има за какво те да влизат в залите и да спортуват всеки ден. А и всички знаем, че спортът е част от другите възможности против експанзията и пороците при децата ”, добави Куюмджиева.

Тя подсети, че не е обикновено носителката на 20 медала от международни и европейски шампионати по повдигане на тежести  Милена Трендафилова да продава зеленчуци, с цел да оцелява, първият медалист от международно в спортната ни гимнастика Андрей Керанов да е надзирател на обект, а други международни и европейски първенци да мизеруват или да им събират пари за заравяне.

„ България има огромен брой първенци и висококвалифицирани фрагменти във всички спортове. Но в годините на прехода на тях не им осигуриха условия да се осъществят и те отпътуваха за чужбина. Ние изпуснахме нашия състезателен човешки капитал, само че е време да си го върнем в България и тук да употребяваме техния опит. Това може да стане против почтено заплащане, под формата на пожизнени месечни награди, каквато процедура има от дълго време в доста страни “, добави Валентина.

Тя прецизира, че поради по-голямата конкуренция в избрани спортове е по-трудно да станеш международен първенец, в сравнение с да вземеш орден на олимпиада.

„ Олимпийските ни медалисти към този момент имат справедливо материално самопризнание, до момента в който в други неолимпийски спортове най-големият конгрес е международното състезание, и петкратни международни първенци като Боянка Ангелова и Димитър Минчев и други от спортната акробатика до момента не са възнаградени съответно за купите им. Пример също са трикратните международни шампионки Мария Гигова и Мария Петрова, които завоюваха три международни трофеи и популярност, когато художествената гимнастика още не беше станала олимпийски спорт. Всеки международен и европейски първенец, сходно на олимпийските, поради който е издигано българското знаме и е слушан българският химн, е съдействал за престижа на родината и заслужава признанието на страната. Елитните спортисти са най-хубавите посланици на България по целия свят! ”, приключва с претекстовете за самодейността Валентина Куюмджиева.

--

В най-ранна възраст Валентина Куюмджиева стартира да тренира спортна гимнастика и влиза в Спортно учебно заведение „ Георги Бенковски ”. Когато е в десети клас, към този момент пораснала на височина, на една подготовка Матей Тодоров подмята на смешка към нея и Павлина Станкова: „ Момичета, за какво не опитате пирамиди от спортната акробатика и да извършите двойка... ”



Двете не чакат нова покана от треньора си и откакто пробват веднъж-два пъти, вземат решение да се посветят на този спорт. Те не срещат огромни компликации с усвояването на новата техника, защото са имали една солидна база от спортната гимнастика. И единствено след година в тройка с Лидия Димитрова стават майстори на спорта. После Лидия се отхвърля и е заместена от Галина Венелинова.



През 1980 година Валя, Павлина и Галя са изправени пред голямо предизвикателство – да преборят националната конкуренция за международното състезание в Познан.

Варненките „ оцеляват ” след няколко пресявки по време на тежките лагери, до момента в който най-после остават три тройки, от които след последните контролни за Полша ще лети единствено една.

За неволя, Валентина има сериозна контузия на ръката от упражнение от темповото комбиниране - посрещане на „ връхчето “ на тройката от „ бангина “ до „ рибка “.

„ Имах мощно инфектиране и тендовагинит на ръката, а знаех, че в идващите тренировки ще получа още неизбежни удари. Ръката ми беше станала двойна, болеше ме и не можех да я движа. Отделно темповото ни комбиниране бе с изключителна компликация и в случай че допуснехме неточност, можехме да изтървем медалите. Дълго трябваше да укривам от треньора на националния тим моето положение. Казах му чак когато пристигнахме в Полша. Той ми отвърна, че в случай че е знаел по-рано, вместо нас от България щяла да тръгне друга тройка. Да, но не! ”, връща се обратно във времето Валентина.

При идването в Познан тя вдигнала висока температура, само че защото надпреварата при тройките е било след няколко дни, времето й стигнало да преодолее здравословния проблем, като остави ръката си неподвижен. Впоследствие трите варненки са безупречни в квадрата и стават международни и европейски шампионки на темпово и балансово комбиниране. „ Психически и физически бяхме размазани. След като слязохме от стълбичката, всички ни прегръщаха, а ние не можехме да разберем къде се намираме и да осъзнаем какво сме постигнали ”, споделя Валентина. Година по-късно тя и партньорките й се радват на ново голямо самопризнание – покана за първия в историята „ Дисплей “- юли 1981 в Лондон. Уникален и несравним театър с присъединяване на международни първенци по спортна акробатика, спортна гимнастика и скокове на пътека от целия свят. Сред звездите в зала „ Уембли ” е и популярната румънка Надя Команечи.



„ Шоуто беше две седмици преди сватбата на принц Чарлз и лейди Даяна, а атмосферата в залата – неповторима. На трибуните бе мрачно, а прожектори осветяваха квадрата, на който играехме ”, помни Валя. През същата тази 1981 година тя печели и последните си два влиятелни медала – бронзови от Световната купа във Видау, Швейцария.

„ След международните и европейски трофеи станахме заслужили майстори на спорта. Наградиха ни и с два ордена – „ за Спортна популярност ” и „ 1300 години България ”… както и с шушлякови спортни екипи от клуба. Премии нямаше. Най-голямата награда за нас бе да стъпим най-високо на почетната стълбичка. Заради това тренирахме от заран до вечер и за разлика от мои връстнички, аз не знаех какво е това да излезеш на кафе, да не приказваме за дискотека ”, добавя Валентина.

През 1985 година Куюмджиева завърша ВИФ „ Георги Димитров ”, в този момент НСА, със специалности „ треньор по спортна акробатика ” и „ преподавател по физическа просвета и спорт ”.

След завръщането си във Варна обаче се оказва, че за треньор в нейния спорт е провиснал единствено един щат и той е ангажиран от Павлина Станкова, която следва задочно във ВИФ.

В идващите две години Валентина Куюмджиева е треньор по спортна гимнастика, а по-късно още две се изявява на учителското занятие.

--

През 1992 година Валентина, дружно с двете им дъщери последва брачна половинка си във Франция. В Дижон, област Бургундия, Тодор Костадинов, който е някогашен народен играч по битка, подкрепя с присъединяване си тамошния клуб като играч и треньор.

На френска земя варненката става учредител на спортната акробатика в Бургундия и на по-късен стадий нейни възпитанички печелят постоянно медали от държавни шампионати. Женската й двойка пък е пет пъти подред първенец на Франция.

Валентина води също вечерни занимания по гимнастика към клуба, в които вземат участие от 18 до 100-годишни, като сега има 90-годишна жена в групите си. Била е и състезателен учител в учебни заведения.

Дъщерите на Куюмджиева, също като майка си, са съумели в спорта и живота. По-голямата Гергана Костадинова е шампионка на Франция по хандбал, а Цветомира Костадинова е години наред част от френския народен тим по синхронно плуване и става вицесветовна шампионка в соло.

Двете приключват по две магистратури. Живеят и работят в Париж. Но огромната тръпка на Валентина в този момент е нейният внук Деян – 6-месечният наследник на Гергана.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР