Като съседи ние сме естествено насочени към взаимно сътрудничество. Ние

...
Като съседи ние сме естествено насочени към взаимно сътрудничество. Ние
Коментари Харесай

Македония иска договор за стратегическо партньорство с България

Като съседи ние сме естествено ориентирани към взаимно съдействие. Ние сме съседи и ще останем съседи. Това посещаване на президента Радев е удостоверение за нашата непосредственост и потвърждаване на взаимната ангажираност за възстановяване на двустранните връзки. Това съобщи македонският президент Георге Иванов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Искаме нашите връзки да са образец за връзките сред страните от Балканите. Дадохме самодейност за контракт за стратегическо партньорство сред Македония и България. Надявам се, че тази моя самодейност ще се поддържа - за мощно съдействие сред нашите две страни на равнище стратегическо партньорство. Ние имаме такива контракти за партньорство със Съединени американски щати, Турция, добави Иванов.

Вашата самодейност, господин президент, за контракт за стратегическо партньорство е доста значима. Ще обсъдя с държавното управление, тъй като това значи доста по-голяма сигурност за района, съобщи президентът Румен Радев в своето изявление.

„ Моето посещаване в Република Македония има бездънен символизъм. Защото това не е просто първото публично посещаване на президент след толкоз доста години. Това е първото посещаване след подписването на контракта за приятество и добросъседство. Това е и първото ми посещаване откакто България пое председателството. Председателство, което дава късмет на всички страни от района за европейска вероятност “, съобщи Радев.

Държавният глава подсети, че през 2017 година е била година на доста деен разговор сред двете страни, който няма аналог в нашата история. „ Най-добрият лакмус за връзките сред страните това са бизнесът и хората. С президента Иванов говорихме, че единствено няколко месеца след подписването на контракта има растеж на стокообмена и на туристите. Този контракт опустоши целият песимизъм, недоверието и страхът в връзките сред двете страни. С Иванов се обединихме, че този контракт не би трябвало да остане единствено на хартия и като индивидуален акт. Той би трябвало да бъде началото на необратим развой. На първо място би трябвало да създадем предпоставки за доста по-добра съгласуваност – транспортна, енергийна и цифрова. Много по-голям продан в региона на стопанската система и търговията. И след това в региона на културата, образованието “, съобщи Радев.

Колкото до европейската вероятност на Македония България постоянно е била от най-хубавите юристи за вашите вероятности. Р Македония постоянно може да разчита на България за експертна и всякаква друга помощ, увери българският президент.

Много значимо е на високо политическо равнище да имаме регулярни и близки контакти. Ние с вас ще дадем образец – на вашия персонален празник 6 май, който в у нас се чества като ден на храбростта, вие да бъдете мой посетител и в същия ден да посетим и военните гробища в Ново село, сподели Радев.

По отношение на кулоар номер 8 президентът на Македония Георге Иванов съобщи, че я има поддръжката от Европейски Съюз за кулоар 8 да се осъществя, „ само че и да се отпушат тези тесни гърла на КПП-тата сред двете страни, с цел да има по-бърз поток на хора и артикули ”.

Президентът Радев пък сподели, че по сформиране на взаимните експертни комисии се работи интензивно от двете страни. „ Важно е тези комисии, особено комисията за историческите и просветителните въпроси да реши имаме ли противоречиви моменти и по какъв метод да бъдат решени. Ние имаме общо минало и от метода на отнасяне на това минало, зависи и самата европейска вероятност на Македония. Имаме неповторимия късмет и започнахме да демонстрираме, че има две страни в нашия проблематичен район, които могат сами да взема решение проблемите, имат общо минало, само че могат и ще имат общо бъдеще. Най-важното в тяхната работа е, когато работят по нашето минало да не не помнят, че главният фокус това е нашето общо бъдеще, сподели още Радев.

За кулоар номер 8 българският президент акцентира, че и двете държавни управления и на Македония, и на България поставят съществени старания. Този кулоар би трябвало да е наш главен приоритет, тъй като без него ние не можем да осъществяваме нашите политически цели, които сме си сложили. Важно е да желаеме и по-голяма поддръжка от Европейски Съюз, означи още Радев.

По тематиката за разногласието за името на Македония, Румен Радев съобщи, че решаването на името на Македония ще стане в открити, почтени, интензивни договаряния сред две суверенни страни – Македония и Гърция. Но тези договаряния като резултат засягат и нас – българската страна. Ние сме споделили ясно своята позиция – за нас е значимо бъдещото име вследствие на тези договаряния да не съдържа географски подредби, които да не съдържат част от територията на България. Вярвам, че ще се откри рационално решение, което да удовлетворява всички страни, добави още Радев.

Гледаме извънредно съществено на нашите връзки с Република Македония. Разговорите ни с президента Иванов са в действителност доста значими. Отношенията ни изискват изчерпателен метод. Тази аудиенция не е просто единствено на високо политическо равнище. В моята делегация са представители на българското държавно управление, на българския парламент, на българските работодателски организации и бизнес, които чакам през днешния ден да сключат две съглашения. Също по този начин са и двама авторитетни митрополити от БПЦ, сподели още Румен Радев. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР