Като разоряващо“ определи бюджетното наследство новият кмет на община Банско

...
Като разоряващо“ определи бюджетното наследство новият кмет на община Банско
Коментари Харесай

Новият кмет на Банско определи като разоряващо бюджетното наследство на предшественика си

Като „ разоряващо “ дефинира бюджетното завещание новият кмет на община Банско Иван Кадев.
Според него огромният проблем не е толкоз в обслужването на заема от 7 млн. лв., изтеглен от предшественика му Георги Икономов, а в това, че е бил изхарчен още преди гласуването му от Общинския съвет (ОбС) в края на 2018 година Той твърди, че преди 8 година Икономов е поел общината с 5 млн. лева банков депозит, а я оставя със 7 млн. лв. дълг. Вини Икономов и, че е оставил цялостен безпорядък в осъществяването на редица контракти.
„ Построена е стена в село Кремен след подписан контракт и издадено позволение за градеж и почнало строителство през октомври 2019 година по разпореждане на някогашния кмет Икономов, без да са издадени никакви документи от надзорната компания, изисквани според Закон за устройство на територията за всички строителни обекти. Надзорната компания е “ДИД Консулт инженеринг груп ”, която има сключени  13 контракта за строителен контрол на обекти в Община Банско и чийто представител е близкият родственик на Икономов - Димитър Мунин “, се сочи в известието. 
Справка в Търговския указател обаче сочи, че Димитър Мунин не бил нито шеф, нито притежател на това сдружение.  
Новото управление твърди, че безконтролно са се изпълнявали контракти с европейски средства. Сочи, че е пред неуспех планът за рехабилитация на улици в Банско и Добринище заради несвоевременно започване на строителните действия.
„ Безотговорно и безотговорно е ръководството и на сдружения с общинско присъединяване. Не се знае за какво безотчетно са изхарчени 350 000 лв. от ПФК „ Банско “ ЕАД и за какво до този миг не е предоставен одит на сдружението, за което е взето решение от предходния Общински съвет още през 2018 година Неясно е в какво положение е компания “Общински паркинги и гаражи ” и за какво не е съумяла да върне гласувания ѝ от Общински съвет Банско заем “, декларират от локалната администрация.
За сериозен финансов проблем оповестяват и в общинската компания “Топлоснабдяване Банско ” ЕООД под ръководството на Димитър Мунин– с мокри отрязъци за два дни и дълг от 192 000 лв.. За сдружението към този момент е предоставен одит на сдружението и той ще покаже до каква степен правомерни са били дейностите на шефа.
Отчетът на разноските през 2019 година за битово и комунално стопанство, непорочност, културни действия показвал преразход, като огромна част от средствата са изразходвани по способи, които целят заобикаляне на Закона за публичните поръчки.
За ремонт на улици и тротоари в Банско били подписани цивилен контракти за над 150 000 лв. и закупени материали за съвсем същата сума. Средното месечно заплащане по подобен контракт било над 4 000 лв.. Граждански контракти с трима души били на обща стойност 66 000 лв., а за нито една от улиците ремонтът не е бил наложителен (например на улиците “Иконом Чучулайн “, „ Бъндерица “, „ Цар Симеон “).
Били обезпечени целеви средства за създаване на обекти с определящо значение за града, само че не е ясно с какви средства ще бъдат направени довършителните работи и обзавеждането на новоизграждащата се детска градина и по какъв начин ще бъде довършено и стопанисвано езерото в градския парк.
Въпреки всички финансови проблеми, новото общинско управление декларира следното: средствата за децата ще останат приоритет; издръжката на детските градини ще бъде увеличена и ще се подсигурява естественото им функциониране; цената на храната в млечната кухня няма да поскъпва; ще бъдат обезпечени извънкласни и летни мероприятия на дребните и младите; ще има средства за всеобщия спорт и развиването на фестивалната стратегия като част от тактиката за развиване на целогодишния туризъм в Банско; при нулеви средства за нови финансови вложения – ще се вършат разноски само за неотложни поправки на улици и тротоари.
За обяснение по тематиката с наследството Actualno.com изпрати въпроси на кмета Иван Кадев, отговорите на които чакаме.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР