Като професионален баскетболист дълги години е носил екипа на ЦСКА,

...
Като професионален баскетболист дълги години е носил екипа на ЦСКА,
Коментари Харесай

Георги Давидов пред ТОПСПОРТ: Баскетболът е магия, която може да промени живота ти

Като професионален баскетболист дълги години е носил екипа на ЦСКА, Черно море, Лукойл Академик, Рилски състезател и Балкан. Изявявал се е и в Швейцария. Бил е част от националния тим.

След привършване на дейната си спортна кариера днешният ни посетител става асистент треньор на Марин Докузовски в Лукойл Академик.

Пред 2017 година поема поста старши-треньор на " студентите " след напускането на тогавашния ментор Шарон Друкер.

Днес сполучливо управлява най-младият и деятелен тим в Националната баскетболна лига. ТОПСПОРТ показва един треньор, който може да основава спечелили освен на терена, само че и в живота.

За успехите, грешките, мотивацията в спорта, поставените цели и генералните промени, беседваме със старши-треньорът на Академик Георги Давидов :

Г-н Давидов, започнахте сезона с няколко победи, по какъв начин оценявате представянето на тима си досега ?

- Мисля, че до този миг се представяме на положително равнище. Г-н Барчовски ни похвали за играта ни и това за нас е огромен комплимент. Момчетата са съществени и упражняват супер. Въпросът е до по кое време ще задържим това равнище и дали ще го подобрим.
 Снимка 453624
Източник:

Къде виждате най-вече неточности в играта и какво смятате, че би трябвало да се промени?

- Имаме какво да подобряваме в играта си и в двете етапи. Предстои ни доста работа. За мен концентрацията ни от време на време е на ниско равнище. Хвърляме доста труд през седмицата, а на мача е друго. Всеки съперник е характерен и би трябвало акомодация, а за нея би трябвало огромна централизация и фокус. Playstation-a би трябвало да се смъкна в мазето!

Какви цели сте си сложили до края на сезона?

- Първо да сме здрави и по-късно да излизаме всеки мач за победа.

Подписахте с Кристиан Околи, който идва от Германия. Какво е мнението ви за него?

- Идеално се вписва в нашия план, положително момче със страхотна физика. Има доста работа по него. Трябва доста да тренира, в този момент има кой да играе! Не чакам нищо от него тази година. Той ще се прояви във 2-та и 3-тата година от контракта си.

Успявате съществено да се противопоставите на водещите тимове в Лигата. Какво обаче не ви доближава към този миг?

- Повече самочуствие и централизация.

Момчетата ви демонстрират изключителна мотивация на терена. Какво им казвате преди да излязат на игрището, с цел да ги накарате да се раздадат оптимално?

- Радвам се, че наподобява по този начин. Не изисквам да съм психолог, само че в случай че би трябвало да мотивираш 18-20 годишен да играе баскетбол значи нещо не е наред. Ние треньорите сме, които дават минутките, а те се заслужават през седмицата. Но това мъчно се схваща!
 Снимка 453625
Източник:

Кой е най-важният урок, който желаете да предадете на своите момчета?

- Да бъдат положителни и виновни хора, да са по-малко егоисти, да се трудят доста, да приказват, да споделят, да се почитат един различен, да ценят по-възрастните и най-много своите родители. Баскетболът на следващия ден може и да го няма, само че човешки взаимотношения постоянно ще има.

Кой е бил най-трудният миг от треньорската ви кариера?

- Той следва.

Какво смятате, че генерално би трябвало да се промени в българския баскетбол?

- Когато генерално се промени българският спорт, тогава в частност ще се промени и баскетболът. Вижте Бюджет 2020 на българската страна за спорт и ще разберете.

Като професионален играч сте имали доста победи. Коя обаче измежду тях е най-ценна за вас?

- Заради баскетбола срещнах моята брачна половинка София, която ме подари с две прелестни дъщери Ния и Карина. Това е най-ценната ми победа! Големите победи, огромните загуби, шампионските купи бързо се не помнят, един състезател би трябвало да остави диря след себе си с играта си и отношението си към нея. Критерий за това е уважението на публиката, тях никой до в този момент не е съумял да излъже.

Какво бихте споделили на всички тези деца, които желаят да се захванат с баскетбол, за какво безусловно би трябвало да го създадат?

- Защото е магия, която може да промени живота ти към положително! Твърдя го от персонален опит.

" BASKET TIME " с Мария Константинова

Новата графа в ТОПСПОРТ
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР