Като привилигирован кредитор, банките могат да образуват изпълнително производство срещу

...
Като привилигирован кредитор, банките могат да образуват изпълнително производство срещу
Коментари Харесай

Стоил Алипиев, НАЗП: Колекторите и банките събират незаконни вземания по законен ред

 Като привилигирован заемодател, банките могат да образуват изпълнително произвеждане против своя дебитор незабавно, а той - да се опълчи едвам след исков развой. Докато потвърди правотата си, ще е минал по един дълготраен път, обвързван с доста разноски за правосъдни такси и адвокатски хонорари, а банката ще се е удовлетворила преди години от неговото имущество. Това разяснява ръководителят на Националната асоциация за отбрана на потребителите Стоил Алипиев пред в. " Труд “ и прибавя, че до такава степен може да се стигне поради непроизнасянето на компетения орган за неравоправността на клаузите в контракта сред банката и потребителя, когато са одобрявани общите условия.

В множеството случаи приемането на общите условия се прави от специфичен държавен орган, само че според настоящото законодателство преди този момент наложително и абсолютно те би трябвало да минат за утвърждение от КЗП, коментира специалистът по потребителски права. " Договорите с общи условия са типизирани, с авансово едностранно направени от търговеца клаузи, за неустановен интервал от време и за безграничен кръг от консуматори. Промяната от страна на потребителя на към този момент утвърдени правила за работа на търговци е в действителност невъзножна “, показва Алипиев и акцентира основната роля на КЗП като издаваща глоба за съществуването или неналичието на клаузи, които слагат потребителите в неравнопоственост по отношение на търговеца.

Наскоро НАЗП запита КЗП със заявление за достъп до социална информация какви наказания е дала за неравноправност на общи условия на банки, небанкови финасови институции и телекоми при стартиране в действие на техните общи усовия. " От отговора разбрахме, че това е информация, която КЗП дефинира като “статистическа ", което обаче не е най-големият проблем. Проблемът е че в формалния отговор е посочено, че такава информация не е създавана, което значи, че не е правено. Става въпрос за липса на едиствената форма на ефикасен надзор против едни от най-силните стопански търговци, които с изключение на заради чисто стопански аргументи, са и институционално сложени в състояние на небходим търговец, за съществуването на потребителя и физическото му оцеляване “, изяснява Алипиев и напомня, че поради съществуването на прекалено доста неравноправни клаузи в потребителските контракти при започване на 2019г. Европейската комисия започва наказателна процедура против България и прикани страната ни да преразгледа неравноправните клаузи, с цел да се обезпечи подобаваща отбрана на потребителите.

При потребителските заеми неравноправните клаузи се отнасят за общия размер и разноски по заема, дължимата от потребителя обща сума и годишния % на разноските, методите за погашение на заема, в това число да вземем за пример за броя, периодичността и размера на погасителните вноски. " Като стартираме от преддоговорната информация, която би трябвало да бъде предоставена на книжен или различен дълготраен притежател, по явен и понятен метод, като има условие за размера на шрифта, можем да продължим със възбрана за събиране на такси и комисионни за дейности, свързани с асимилиране и ръководство на заема, едностранно изменение на общия разход по заема, правото на предварително погасяване и прочие “, конкретизира Алипиев.

При телекомите пък най-често става дума за друг вид клаузи, които дават опция на доставчика да изисква приемането на цената на недоставена от него услуга и по този начин го слагат в привилегировано състояние по отношение на потребителя. Например, потребителят би трябвало да заплати оспорена от него сума за услуга преди да е осъществена инспекцията, коментира той.

Във всички развити пазарни стопански системи действа държавен регулаторен орган, който има пълномощия, лостовете и прерогатива да въздейства върху договорните връзки сред търговците и потребителите. В България тази основополагаща роля в регулирането на неравностойното състояние на двете страни е на КЗП.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР