Като привилегия за Варна оцениха събитието познавачите на изобразителното изкуство,

...
Като привилегия за Варна оцениха събитието познавачите на изобразителното изкуство,
Коментари Харесай

Класиците на поп арта влязоха в Градската художествена галерия

 Като привилегия за Варна оцениха събитието познавачите на изобразителното изкуство, които се събраха през вчерашния ден за откриването на изложбата " Съвременно английско изкуство “ на бостънската организация " Американска фондация за България “. Тя показва в Градската художествена изложба " Борис Георгиев “ четири от топ имената на поп арта, художници, които са определящи за изкуството на нашето време. Това са сър Питър Блейк, Деймиън Хърст, Марк Куин и Брайън Ино. За пръв път във Варна могат да се видят оригинали на тези актьори, чиито работи са измежду най-търсените на пазара на изкуство по света. В изложбата са експонирани и работи на The Connor Brothers.

Алексей Христов, програмен шеф на Американска фондация за България, показва изложбата " Британско изкуство “ по този начин:

" Във Варна в този момент са показани работи на живи класици на поп арта и на английското изкуство. Това е галерия от модерни английски класици – и сър Питър Блейк, и Деймиън Хърст, и Брайън Ино, и Марк Куин са живи класици на английското изкуство, въпреки и представители на поп арта.

В Градската изложба на Варна можете да видите прословутите точки на Деймиън Хърст от емблематичната му фармацевтична серия – те са едни от най-продаваните му работи по света и най-тиражирани. Той е може би най-богатият жив художник, който е забогатял от изкуството си и евентуално е милиардер. Интересната история, която аз не знаех до неотдавна – проф. Греди Асса я описа на откриването на изложбата в София. Проф. Асса с още няколко български художници са били дружно с Деймиън Хърст на едно биенале някъде в чужбина, там са се срещнали, сближили са се, единствено че креативните им и житейски ориси са тръгнали в напълно разнообразни направления.

Сър Питър Блейк е най-възрастният и най-утвърден създател в сбирката. Представен е с една работа, само че тя е доста значима. Той прави корицата на именития албум на Beatles " Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club Band “ и от този момент е непосредствен другар и с тях, и с Rolling Stones и с доста други огромни музиканти.

Друг актьор, обвързван с музиката, който представяме в изложбата, е Брайън Ино. Преди да стартира да твори изтънчено изкуство, той е доста по-известен като продуцент, като музикант, като пианист, композитор на Roxy Music, работи с Queen, продуцент е на U2.

Марк Куин, провокаторът, взе участие в експозицията с работи, които не са толкоз тежки, колкото е най-известната му творба – неговият автопортрет от кръв. Той събира и замразява личната си кръв и на всеки 10 години повтаря тази своя работа - звучи злокобно, само че в действителност е извънредно провокативно и забавно.

И най-младите представители на английското изкуство в изложбата – Братята Конър, които се родили и израснали в християнска фракция в Калифорния, на 16 години избягали и отишли в Ню Йорк, където влезнали в артистичния свят… Всъщност това е легендата, която самите те сътворяват за себе си и която ги изстрелва на пазара на изкуство. Иначе Джеймс Голдинг и Майк Снели са извънредно симпатични млади британци, с които имах удоволствието да се срещна напролет и които доста харесаха България, в случай че кажа, че са се влюбили в нашата страна, може би няма да е пресилено. Бяха в София и предходната седмица, и откриха своята първа комерсиална галерия.

Важно е да подчертаем, че тази експозиция от две елементи, с включването на Братята Конър, която гостува в този момент в Градската художествена изложба на Варна, е музейна галерия с качествени произведения на музейно равнище, тя е от сбирката на Американска фондация за България, която е основана точно с цел да показва високо изкуство на музейно равнище.

Планираме към този момент бъдещи събития, надяваме се Майк Снели и Джеймс Голдинг да посетят и Варна, ние продължаваме да имаме планове с тях за България, освен за София. Радвам се, че видях на откриването на изложбата във Варна и стипендианти на Американска фондация за България, тъй като към този момент 15 години фондацията поддържа млади български актьори. “

Изложбата " Съвременно английско изкуство “ ще остане в залите на Градската художествена изложба – Варна до 4 август.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР