Като презрял суетния светски живот, Йоан се отделил от отечеството

...
Като презрял суетния светски живот, Йоан се отделил от отечеството
Коментари Харесай

На Днешния Ден Почитаме Много Важен Светец! Ето Какво Гласят Поверията!

Като презрял суетния всемирски живот, Йоан се отделил от отечеството си и като приел кръста на монашеското житие, странствал по всякакви места в името на Господа, Който от деня на Своето рождение и до самата гибел, нямал " де глава да подслони ". Като дошъл в светите Иерусалимски места, Йоан се поклонил на живоносния Господен гроб, след това дошъл в упоменатата лавра на блажения Харитон, където поради добродетелния си живот бил почетен със свещения ранг иерей. Като обуздавал плътските пристрастености с велико самоограничение, Йоан и тук станал имитатор на великите антични постници: с всенощни бдения и непрекъснато помнене на гибелта светият достигнал цялостно умъртвяване на плътта си и бил като че ли ангел в плът.

Като претърпял задоволително години и от самото начало благоугаждал на Бога, той се преставил пред Господа. Неговата душа била отнесена от светите безплътни ангели във безконечните небесни обители.

Свети Йоан се назовава " ветхопещерник ", вместо " ветхолаврит " заради това, че Ветхата Лавра на преподобни Харитон в началото се намирала в една разбойническа пещера. В тази пещера бил затворен от разбойници преподобният Харитон. Но откакто разбойниците изпили виното, отровено от змия, умрели, и Харитон се освободил от тях. Като намерил в пещерата доста злато, заграбено от разбойниците, преподобният съградил край пещерата църква; А когато при него се събрали братя, построил над пещерата и обител. Тъй като преподобният Йоан живял в тази антична пещера и правил богослужението в пещерната черква, той бил наименуван " ветхопещерник ".
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР