Като повечето свои съвременници, Маите имали за цел да заловят

...
Като повечето свои съвременници, Маите имали за цел да заловят
Коментари Харесай

Ритуалният канибализъм в Мезоамерика

Като множеството свои съвременници, Маите имали за цел да заловят колкото се може повече живи врагове, следвал обществен показ и оскърбление в града на спечелилите. Изтезанията на пленниците водели до гибел.

Мястото, на което се правили пожертванията на пандизчии били каменните стадиони за игра на топка, разполагани в сърцето на градовете на Маите.

ВИЖТЕ НАЙ-ГОЛЯМОТО ИГРИЩЕ НА МАИТЕ И В ЦЯЛА МЕЗОАМЕРИКА - В ЧИЧЕН ИЦА

Всъщност, това били доста повече от арени за спорт. Те символизирали подземния свят и борбата сред живота и гибелта в мита на Маите. В някои ужасяващи форми на ритуални борби, пленниците били завързвани за великански топки и хвърляни от високо. Друга орис, която ги сполитала бил „ куксадж “ - или да бъдат измъчвани или даже изяждани. Ритуалният канибализъм не е чужд в Мезоамерика.

За Маите, войните имали мощен извънреден детайл, съгласно който божествата уверено влияели на събитията.

Най-голямото игрище на Маите и в цяла Мезоамерика е игрището в Чичен Ица. По форма и размер то се разграничава доста. С невероятните си 138 на 40 метра, то е в действителност впечатляващо. Страничните диги са ниски и не биха могли да послужат за мятане на пандизчии. За това пък перпендикулярните стени се извисяват на 8 метра. Каменните пръстени, в които играчите трябвало да вкарат тежката каучукова топка са с 50 сантиметрови отвори в диаметър и са на 7 метра височина.

Панели изобразяват тимове от играчи на топка. В един панел се вижда обезглавен един от играчите, а от раната потоци от кръв са изобразени като извиващи се змии. Тук са се провеждали страховити игри, завършващи с мъчителна гибел.

Мезоамериканската топка е спорт с ритуални асоциации. Известно е, че е играна още от 1400 година пр.н.е. Символ е на войната, тясно обвързвана е с тематиките за плодородието и гибелта.

Този, така наречен спорт имал разнообразни версии на разнообразни места през хилядолетията. Дори до нас е достигнала версия на играта, „ улама “, която към момента се играе на няколко места от локалното население.

Предполага се, че изгубилите в играта на ритуална топка били пожертвани, сигурно бил обречен капитана на победения тим. Има даже спекулации, че главите и черепите на предходни жертви са били употребявани като топки.

Какво още ще ни опишат „ Без багаж “ за кървавите ритуали на Маите?

Гледайте тази неделя от 13 ч. по DIEMA

Вижте още от пътуванията "Без багаж ":

Уахака - най-богатият на култури щат в Мексико

Сянката на Великото дърво

Къде се пази Кивотът, разказан в Библията

Защо да отидем при страшните Мурси

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР