Като повечето събития, случващи се в България напоследък и с

...
Като повечето събития, случващи се в България напоследък и с
Коментари Харесай

Когато властите мотаят назначаването на посланик

Като множеството събития, протичащи се в България в последно време и с които сами се оправяме, и нашите сънародници в далечна Австралия са оставени сами да се оправят. На самотек е посолството ни в Канбера, където едвам двама души се грижат за постройката и въобще за връзката с българските управляващи. Всичко това се случва повече от година, а повода е, че изпълнителната и президентската власт не могат да се схванат кой да бъде назначен за дипломат в Австралия. От юли предходната година нямаме наш представител там, а от отговорите от пресцентъра на Министерството на външните работи, които бяха предоставени на " Сега ", излиза наяве, че скоро не се обрисува да имаме.

Вярно, Австралия е на другия завършек на света, пътуването до там е с дни, комплицирано, с прекачвания, очакване по летища и прочие, а дестинацията, колкото и екзотично да наподобява в визиите ни (и в действителност), очевидно не е в целите на родната дипломация. На фона на проблемите вътре в България и перманентните кавги, в които ръководството влиза, въпросът надали ще бъде подложен за решение от властта.     

" Към момента екипът на посолството ни в Австралия е формиран от краткотрайно ръководещ и двама механически сътрудници ", обясниха от Външно, като подчертаха, че " те се оправят с главния акцент в работата на българската задача там, а точно грижата за българските жители в Австралия и в Нова Зеландия ". Как обаче се случва това, от ведомството не показват. Според осведомени, които имат родственици и близки в далечните земи, страната от години е не запомнила за тях, само че те самите не са не запомнили българското и родината си.

В градовете, където живеят повече българи, да вземем за пример Сидни, се провеждат разнообразни занимания, свързани с културата и бита, както и българско учебно заведение.

Освен че се грижат да запазят българските обичаи и традиции, по-възрастните хора провеждат фолклорни надпявания и надигравания с национални танци. Накратко - вършат всичко допустимо да запазят и предадат на децата си българщината! Всичко това се случва най-вече с помощта на ентусиазма на наши сънародници, някои от които живеят от десетилетия в островната страна - първите по-трайни заселвания датират след Втората международна война, когато българи бягат от налагащия се комунистически режим в страната.

По данни на Външно в този момент в Австралия и Нова Зеландия живее най-голямата българска общественост в целия Азиатско-тихоокеански район, която наброява сред 10 000 и 15 000 души в Австралия и над 5000 души в Нова Зеландия. По-голямата част от тях са бизнесмени, лекари, инженери, архитекти и прочие - все влиятелни специалности. 

Според публични данни на австралийските управляващи от преброяването на популацията през 2016 година 3289 австралийци са заявили пред преброителите, че са родени в България и употребяват български език за другарство в дома си (евентуална причина за този дребен брой е неразбираемото формулиране на въпросите при броене на популацията.); 6766 са заявили, че имат български генезис (т.е. родени в България родители). Неофициално обаче българите са много над 10 000.

Поради отдалечеността на обособените градове и обитаеми места българите поддържат връзка най-вече посредством обществените мрежи. Те са много дейни в специфичната страница " Българи в Австралия ", където едни от последните постове са за всеобщия митинг пред Съдебната палата в София против номинацията на Иван Гешев за основен прокурор, както и за постановката " Емигранти " на Асен Блатечки и Калин Врачански на 15 септември в Бризбейн. 

Българите в Австралия не остават безучастни и към протичащото се в страната макар хилядите километри разстояние. В един от мненията във Facebook по отношение на оставките по абсурда " Апартаментгейт ", който продължава да тресе страната и взе " главата " на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, българка написа:  " Грешката е в нас - във всички българи по света и в родината, които допуснахме и се помиряваме с ръководството на страната ".

Но като се изключи че са политически ангажирани, нашите сънародници упорстват и за активизиране на икономическите и комерсиалните връзки, които от години са в застой. Позицията им се сблъсква с тази на страната. Според нейни представители се поставят и старания за " активизиране на търговско-икономическите връзки, като се поддържа политически разговор в границите на вероятното поради географската раздалеченост на Австралия и Нова Зеландия ". За разширението на " пазарните ниши " приказва и след среща с посланика на Австралия в Атина, който дава отговор и за България, защото в София няма дипломатическа задача, българският зам. външен министър Лилия Иванова. Според нея има предпоставки за активизирането на българския експорт на лекарства, мотори и електрически апарати, медицински принадлежности, етерични масла, слънчогледови семена и други Дали са употребявани тези предпоставки и какво е направено, занапред ще излиза наяве.

Ясно е друго - съгласно специалисти съществува огромен капацитет за развиване на тези връзки, само че българският бизнес не е показан в Австралия. Затова и едно от предложенията е да бъде основано и комерсиално посланичество там. Възможностите  са огромни и са свързани с търговия с машини или елементи за селскостопанската индустрия, както и с минното дело, където имаме квалифицирани фрагменти. Едно от одобрените посоки е търговията с вълна - от 2015 година насам фабрика в Сливен внася суровина, преработва я и я изнася за Европа. Свободна и огромна ниша е търговията с вино - задачата е да бъдат вкарвани огромни количества от Австралия, у нас да се бутилират и по-късно да бъдат дистрибутирани в Източна и Западна Европа. 

Икономическите връзки може и да кретат под една или друга форма. Не единствено буксуват дипломатическите връзки сред България и Австралия, само че тъне в съсипия изоставената постройка на бившето българско консулство в Сидни - и се трансформира в емблема на управническата политика на ГЕРБ зад граница. Според медийни изявления изоставеното здание е ситуирано върху " златна мина " - парцелът, върху който се намира то, коства минимум 6.5 млн. австралийски $ (около 5 милиона щатски долара), написа преди към две години локалният вестник " Уентуърт къриър ". Според него постройката от 809 кв. м на " Карлота роуд " 4, единствено на 400 м от градския център,

 

се е трансформирала в бунище, разплодник на плъхове

 

и спално помещение за бездомници, откакто консулството затвори порти преди 13 година

В информацията се показва още, че са били видени камари боклуци към триетажната постройка, която е ръждясала и порутена, в внезапен контрастност със скъпите жилищни здания на същата улица. От своя страна българското държавно управление плащало годишно към 3600 $ налози за изоставения рушащ се парцел. Неразбориите към него са подбудени от отрасловите министерства - финансовото ведомство желае да я продаде, а Външно да я направи на клуб и да я отдава чартърен. Ако бъде ремонтирана, страната може единствено да печели от нея, само че до момента в който се чудим какво да вършим, най-вероятно тя ще се срути.

" До момента са обсъждани разнообразни разновидности и са предприемани разнообразни стъпки за намиране на решение за стопанисването и ръководството на парцела. Действията в тази тенденция не престават и до през днешния ден, като на краткотрайно ръководещия дипломатическото ни посланичество в Австралия са дадени инструкции за изследване опциите за осъществяване ремонт на постройката и след това отдаването ѝ чартърен ", показват от пресцентъра на Министерство на външните работи в отговор до " Сега ". Оттам не споделят каква сума е нужна за възобновяване постройката, а сбито, че " досега са постъпили няколко предложения, като следва същите да бъдат в детайли прегледани и допълнени с оглед взимане на осведомено решение, което да е в полза на българската страна ".

Т.е. ползата на страната занапред ще бъде зачетен, българските жители в Австралия сами се оправят както могат, а керванът на дипломацията ни в Австралия едва-едва крета.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР