Като първа стъпка в правилната посока определи промените в облагането

...
Като първа стъпка в правилната посока определи промените в облагането
Коментари Харесай

Ветото на президента върху данъчните закони не мина в бюджетната комисия

Като първа стъпка в вярната посока дефинира измененията в облагането на колите Менда Стоянова, която е ръководител на бюджетната комисия

© Анелия Николова Още по тематиката
Президентът и рисковият популизъм

Ветото за данъчните промени
15 ное 2018
Президентът с несъгласие на данъчните промени за коли, жилища в курорти и такса боклук

Част от претекстовете на Радев са основателни, други са по-скоро спорни и съответстват с претенции на протестиращи
13 ное 2018
Как замърсяването на въздуха убива хората в огромните градове

Хиляди лондончани, нюйоркачани и пекинци умират прибързано от нечистия въздух.
27 окт 2018
Правителството одобри измененията в данъчните закони за следващата година

Автомобилите ще се таксуват по нова формула, отада облекчението за такса боклук за главно жилище, което не се употребява
10 окт 2018 Депутатите в парламентарната бюджетна комисия отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху измененията в данъчните закони за идната година. Това стана с гласовете на ръководещата коалиция и " Воля ", а Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия поддържаха ветото. Най-оспорвани бяха текстовете за облагането на колите, които плануват въвеждането на екокомпонент при образуването на налога. Президентът нападна и отлагането на промяната за метода, по който се пресмята такса боклук, налагането на по-висок веществен налог за парцели, които не са главно жилище, в курортните градчета и измененията в Закона за митниците.

" Промяната в Закона за локалните налози и такси, обвързвана с налога върху транспортните средства, е първа стъпка в вярната посока. Общините имат задължения за непорочност на въздуха. Този проблем няма да се реши единствено с въвеждането на екокомпонент в локалния налог, само че това е единствено една от ограниченията ", съобщи позицията на ГЕРБ Менда Стоянова, която е ръководител на бюджетната комисия.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Автопаркът в България пораства

В последните 10 години приходите от налога върху транспортните средства порастват общо с към 20 млн. лева на година главно поради нарастването на автомобилния парк в страната, като на 1000 поданици към този момент се падат по 443 леки автомобила. В същото време към 65% от леките коли са над 15-годишни, стана ясно от изявление на зам. финансовия министър Росица Велкова по време на съвещанието на комисията. Тя изясни, че в 20 от 28 страни членки при установяване на налога върху леките коли има екокомпонент, който взима поради или неговия екологичен стандарт, или е на база какъв брой въглероден диоксид отделя транспортното средство.

От Националното съдружие на общините пък обявиха, че регистрират измененията в Закона за локалните налози и такси като " сериозна стъпка за модернизиране на закона и разширение на опцията да се образуват локални политики ". От там обявиха, че надали общините тъкмо през идната година (която е изборна - бел. ред.) ще подхващат стъпки в посока нарастване на данъчната тежест и евентуално ще употребяват най-ниските коефициенти.

Промените в закона плануват от следващата година с изключение на мощ и година на произвеждане при установяване на дължимата сума за " налог автомобил " да се взима поради и екологичната му категория. Местната власт може да избира коефициента за мощ и екологична категория в избрани от Закона за локалните налози и такси рамки, като съгласно този избор за еднакъв автомобил данъчната тежест може да се намали или усили. " Представителите на президентството ни дадоха един доста прекрасен образец по какъв начин ще се увеличи данъкът на един 20-годишен автомобил с 65 киловата мощ, т.е. дребен автомобил, и този % на покачване ще е 110. Досега за него е плащан 30 лева налог. По новата методика ще се заплаща 70 лева, т.е. нарастването е 40 лева, което месечно е под цената на една кутия цигари ", съобщи ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Според нея концепцията на смяната не е да се усилят приходите на общините, защото резултатът за тях ще е най-малък, а да се направи някаква първа крачка за осъществяване на политика за по-чист въздух. " Над 50% от фините прахови частици в огромните градове се дължат на колите ", уточни тя.

Според Българска социалистическа партия депутатът Румен Гечев ръководещи и съпротива би трябвало да се концентрират с ограничения върху " тарикатите, които крадат милиарди ", а не да гонят " чичо Иван с 20 лева ".

Няма да има всеобщи уволнения в митниците
Другият най-коментиран текст беше за измененията в Закона за митниците, с които районните структури се преобразуват в териториални дирекции. От думите на представителите на президентството стана ясно, че опасенията им са свързани с съмнения за всеобщи чистки в тези структури. От организацията обясниха, че правните отношения с работещите в районните звена няма да се приключват.

Критиките на опозицията пък бяха, че не е редно сходна смяна, с която се прави тип промяна в ръководството на митниците, да се внася сред двете четения на данъчните закони. " Как да внесем смяна в тези текстове, като те се показват в последния миг на второ четене. Това не е добра законодателна процедура, а тя се наложи и се употребява за всичко ", разяснява Йордан Цонев от Движение за права и свободи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР