Като отчитаме стратегическата важност на придобиването на нов боен самолет

...
Като отчитаме стратегическата важност на придобиването на нов боен самолет
Коментари Харесай

Придобиване на нов боен самолет - „вот на доверие“ по въпросите на националната сигурност

Като отчитаме стратегическата значимост на придобиването на нов военен аероплан за българската войска, ние от Демократична България, считаме, че болшинството би трябвало да прояви храброст и да продължи процеса с нов мандат.
Той е нужен поради неуспеха на екипа на МО да се включи в параметрите на настоящото решение на Народното събрание. Бързото въвеждане на съчетаем в НАТО военен аероплан, който да размени несъвместимите, морално и физически остарели, доста скъпи за поддръжка и без принос към груповата защита, самолети МиГ-29 и Су-25, е предпочитана задача за националната ни сигурност.

Придобиването на самолети Ф-16, посредством съглашение с държавното управление на Съединени американски щати, затвърждава геополитическия избор от 1997 година, ще започва действително процеса на превъоръжаване и форсира интеграцията ни в НАТО. Около 700 изтребители F-16 са част от военновъздушните сили на 10 държави-членки на НАТО в Европа, а в края на 2018 година Гърция удостовери, че ще модернизира 84 от по-ранното си потомство изтребители F-16 до стандарт Viper, който е сходен на новия блок 70, определен от Словакия и България. Този аероплан разполага с многоцелеви радар, основан на технология, употребена във F-22 и F-35 – може да наблюдава 20 обособени цели по едно и също време и има обсег от над 160 морски благи против наземни цели, доста повече от другите изтребители от четвърто потомство.

С цел да се избегнат рисковете от по-нататъшно закъснение или анулация на процедурата, настояваме в новия мандат на Народното събрание да залегнат следните значими детайли:

Да се планува период, в който държавното управление да внесе контракт по придобиване на военен аероплан за ратификация от Народното събрание – не по-късно от 30.06.2019 година, за привършване на процедурата преди лятната почивка на Народното събрание.

Преговорите с държавното управление на Съединени американски щати да се водят в подтекста на стратегическото ни партньорство за реализиране на оптимални условия за индустриално и научно-техническо съдействие по придобиване и употреба на Ф-16, при условия на минимизиране на рисковете за сигурността на въздушното пространство на България в преходния интервал.

Преди внасяне на контракта за ратификация да бъде основан професионален взаимен програмен офис за придобиване на военен аероплан и интеграцията му във въоръжените сили на България и структурата на силите на НАТО. Офисът да стартира неотложно обмисляне на нужните подготвителни работи по инфраструктурата, подготовката на личния състав и други задания от „ сериозния път” за въвеждане в бойна употреба на новия аероплан, и да обезпечи цялостна поддръжка на виталния му цикъл идващите 30-40 години.

Изграждането на програмния офис да стане в съвещания с организациите на НАТО по поддръжка и придобиване (NSPA) и по връзки и информация (NCIA), за гарантиране на използването на най-хубавите практики от НАТО у нас.

Паралелно с графика за въвеждане в бойна употреба на новия аероплан да се показа за утвърждение в Народното събрание график за извеждане от въоръжение на МиГ-29 и Су-25, за ограничение на разноските за бойни самолети до вероятния най-малко и концентриране на вниманието на Военновъздушни сили върху промяна в системата на НАТО.

Гласуването в Народното събрание за смяна на мандата по придобиване на нов военен аероплан е на практика „ избор на доверие” по въпросите на националната сигурност. Очакваме отговорно държание от всички парламентарни сили, изключително от ръководещото болшинство.

Демократична България се ангажира при присъединяване си в идващ парламент да сложи превъоръжаването на армията в подтекста на присъединяване ни в НАТО и Европейската защита, като главен приоритет в сходство с показания от нас на 27.09.2018 година „ Обществен контракт за отбранителна политика до 2030 година”.

Велизар Шаламанов - Деморатична България
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР