Като островен град-държава Сингапур е разположен на много малка територия.

...
Като островен град-държава Сингапур е разположен на много малка територия.
Коментари Харесай

Сингапур се нуждае от пясък, за да увеличи територията си, но съседките му отказват да продават

Като островен град-държава Сингапур е ситуиран на доста дребна територия. Поради това му се е наложило да рекултивира земя от морето, с цел да разшири географската си повърхност. Откакто е станал самостоятелна зона преди 54 години, неговата територия е повишена с 1/3 - от 580 квадратни километра до 725 квадратни километра. Плановете са обаче площта му да доближи до 777 квадратни километра до 2030 година, написа Quartz.

За рекултивация на земна повърхнина островният град-държава се нуждае от големи количества пясък, само че прилежащите страни отхвърлят да продават.

Според експерти нуждата от пясък на Сингапур е тип " първичен дълг ", който би трябвало да се погаси, с цел да се избави териториалната страна.

Но набирането на тази суровина е прекомерно мъчно. По-рано през седмицата Малайзия забрани износа на морски пясък. Забраната даже е била призната през октомври предходната година, само че не е направена обществено притежание, с цел да не породи дипломатически спорове.

Добивът на пясък на всички места по света се реализира с прекомерно бързи темпове, в сравнение с е обикновено съгласно отчет на Организация на обединените нации. А това поврежда екосистемите, като води до ерозия и по-чести наводнения и интервали на суша.

Малайзия до момента беше най-големият снабдител на пясък за Сингапур. През миналата година страната е внесла 64 милиона тона, което съставлява 97% от общия импорт на суровината държавата-остров.

Малайзия твърди, че възбраната не е ориентирана съответно към Сингапур, а е стимулирана от съображения за запазване на природата и цели да ограничи противозаконната търговия с пясък. Забраната за експорт на пясък в Малайзия идва след решението на Камбоджа да приключи доставките за Сингапур през 2017 година.

Друга страна, която също се е отказала от износа на пясък е Индонезия. Тя приема възбраната през 2007 година също поради аргументи, свързани с околната среда, макар че се счита, че решението е политически стимулирано.

Въпреки формалната възбрана обаче, противозаконния експорт на пясък продължава, а това заплашва съществуването на 80 индонезийски острова съгласно информация на Guardian. А към 24 острова към този момент са изчезнали поради неконтролируемото изнасяне на скъпия запас.

Сингапур ще би трябвало да се обърне към други страни, с цел да контракти доставки на пясък като Мианмар, Бангладеш и Филипините. Те обаче могат да доставят единствено малко част от голямото количество, внасяно от Малайзия.

Може да се наложи Сингапур да потърси съдействие даже от по-отдалечени страни. С повишението на температурите ледниците в Гренландия се топят и по този начин по крайбрежията се подава повече пясък.

Според откривателите това съставлява доходоносна опция за арктическата нация, защото тя може да изнася остатъка от пясък за страни, където търсенето е високо. Доставянето с кораби на суровината през далечни дистанции може да се окаже преграда поради високите цени. Засега към момента еколозите изследват дали, в случай че непотребното количество пясък в Гренландия стартира да се изнася, това би имало отрицателни последици за природата.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР