Като омбудсман и защитник на правата на българските граждани, обръщам

...
Като омбудсман и защитник на правата на българските граждани, обръщам
Коментари Харесай

Позиция на омбудсмана относно продажбата на ЧЕЗ

Като омбудсман и бранител на правата на българските жители, обръщам особено внимание на дейностите на енергийните сдружения в България, на които страната е упълномощила осъществяването на услуги от публичен интерес. В този подтекст проследявам и информацията за продажбата на ЧЕЗ, се показва в публична позиция на институцията.

Безспорно в тази ситуация става въпрос за търговски връзки, само че доставката на електрическа енергия визира освен националната сигурност, само че и директно правата на българските консуматори. Ще припомня, че за предходната година жалбите до омбудсмана от консуматори на услуги съставляваха към 25% от всички недоволства на жителите, една четвърт, от които против енергоразпределителни сдружения.

Обявена е гореща телефонна линия – 02 8106948 и 0894777872 в институцията на омбудсмана, на която жителите могат да се обаждат за нарушени права и проблеми с електроснабдяването.

За мен и за всички жители е значимо договорката да бъде осъществена изцяло транспарантно и с ясни гаранции, че няма да сложи потребителите в по- неизгодна позиция. Важно е какви задължения ще поеме новият притежател, какъв е неговият потенциал за осъществяване на активността, какви вложения ще направи и по какъв начин ще усъвършенства качеството на предоставяните услуги. Важно е също по този начин продажбата да не докара до ограничаване или нарушаване на конкуренцията в страната и да не засегне ползите на два милиона български жители, които са клиенти на ЧЕЗ.

В момента от основно значение е контролът, който държавните органи следва да осъществят върху договорката. Очакването на жителите е да се подходи отговорно, да се създадат всички нужни инспекции, с цел да се подсигурява бистрота и надзор. По този метод могат да се изяснят всички условия към икономическите субекти, прехвърлянето на собствеността и финансирането на договорката. Ще следя с нараснало внимание развиването на договорката.

Моят ангажимент е да пазя потребителите и техните ползи да не бъдат неглижирани от институциите. Доставката на електрическа енергия е сензитивен въпрос и по тази причина промяната на собствеността не трябва да води до нарушавания на правата на жителите. Смятам, че са нужни законодателни промени, които да подсигуряват бистрота, надзор и отбрана на публичния интерес и правата на жителите при покупко-продажби от подобен мащаб.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР